Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Bahçe bakımı Çiçek bakımı

Açelya Çiçeği bakımı çok da kolay olmayan ancak bakıma değer bir bitkidir. Zor demeyelim de diğer bitkilere nazaran biraz daha alaka bekleyen bir bitkidir. Yani çiçek bakmak ne kadar zor olabilir ki neticede ?Gösterişi ve narinliği ile ilgi çeken bu çiçek, fundagiller familyasından çiçekli bir bitkidir. Açelya Çiçeğinin en önemli özelliklerinden bir tanesi rengarenk birçok çiçek açma imkanına sahip olmasıdır. Açelya Çiçeğinin sahip olduğu bazı renkler kırmızı, sarı, pembe, turuncu ve beyazdır. Aynı zamanda güzel bi kız ismi olarak bilinen açelya çiçeği dile getirilemeyen, dışa vurulamayan aşkı ifade eder. Açelya Çiçeğinin narinliği de bu isme güzel bir anlam katmaktadır.

Peki farklı renklerde göz kamaştıran Açelya Çiçeği Yetiştirilir? Yetiştirilmesi hakkında neler biliyoruz?

Açelya Çiçeği yetiştirirken, bilinmesi gereken temel unsur dik gelen güneş ışığı etkisi altında kalmamasıdır. Aynı zamanda çiçeğimizin bulunduğu ortam da çok önemlidir. Açelya çiçeğinin çok soğuk ya da çok sıcak havada bulunması Açelya Çiçeğine hiçbir yarar sağlamayıp aksine bitkiye zarar verecektir. Açelya bitkisini ılık ortamlarda yetiştirmek çok daha iyi sonuç verecektir. Hava akımlarından kolayca etkilenebilen Açelya Çiçeği özenle bu faktörden korunmalıdır. Açelya çiçeği kış aylarında ise yaklaşık olarak 14 ila 15 derece arasında bulundurulmalıdır. Yaz aylarında ise açelya çiçeğinin bulunması gereken sıcaklık gölge sıcaklığında olmalıdır. Doğrudan ışık alınmalıdır. Sıcaklık unsurlarına dikkat edilmediği takdirde, açelya çiçeğinin yaprakları dökülecektir ve çalı gibi bir hal alacaktır. Açelya Çiçeğinin saksısı da büyük önem arz eder. Açelya bitkisi dar, sıkışık saksılarda daha çok çiçek verip daha çabuk gelişme gösterecektir.

Açelya Bitkisinin sulanması nasıl olmalıdır?

Açelya bitkisinin bakımı nispeten kolaydır ancak suyu çok seven bir bitkidir ve susuz bırakmaya gelmez. Açelya bitkisini sularken suyu mutlaka köklerine doğru dökmek gerekmektedir. Suyu çiçeklerine doğrudan boşaltmak çiçeğinizin gelişimine zarar verecektir. Yazın haftada 2 kez su vermeniz normal olandır. Kış aylarında ise haftada bir veya 10 günde bir su verilebilir. Açelya bitkisinin toprağı kestane toprağı olmalıdır ve bu toprak özel bir topraktır. Eğer kestane toprağı bulamıyorsanız toz toprağı kullanarak demlenmiş çay, bitki çayları gibi, özellikle yeşil çaylardan posalar alıp çiçeğinizin toprağına koyabilirsiniz. Ayrıca demlediğiniz çayın suyundan da bir miktar çiçeğe dökebilirsiniz. Kestane toprağı susuzluğa, kuruluğa iyi gelmeyecektir. Çiçeğiniz nemli kestane toprağında iyi gelişim gösterecektir. Ayrıca Açelya Çiçeğini spreyle de sulanabilir. Fakat bunu yaparken ortamın soğuk olmamasından emin olmalısınız ki spreyle sıktığınız su damlacıkları Açelya Çiçeğinin üzerinde kalıp çiçeğin yaprak dökmesine sebep olacaktır.

Bunada Göz At  Begonya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar:

Açelya Çiçeğini sularken bitkinin her yerine su bitkininin tüm bölümlerine ulaşmalıdır. Su birikmemelidir ve sulamanın ardından bitkinin tabağında kesinlikle su kalmamalıdır. Bitkiyi sularken kullandığınız kap, bir sonraki sulama esnasında kullanılacak kap ile eş olmalıdır ki ölçüler düzensiz olmasın. Ayrıca bitkiye verilen su kış aylarında evinizdeki musluktan gelen  su olmamalıdır. Çünkü açelya bitkisi soğuk sudan hoşlanmaz. Vereceğiniz suyun oda sıcaklığında olması makuldür.

Açelya Bitkisinin Çiçeklerini Nasıl Birden Fazla Yapabilirsiniz?

Yukarı kısımda çiçeğimizin nasıl yetiştirilebileceğine değindik. Peki Açelya bitkisinin çiçekleri nasıl çoğaltılır?

Açelya bitkisinin çiçeklerini çoğaltmanın birçok yöntemi vardır. Bunlar arasından bir tanesi de kök ayırma yöntemidir. Çok kolay yapılabilen bu yöntemde dikkat edilmesi gereken unsur Açelya Çiçeğimizi toprağından zarar görmeyecek şekilde narince çıkarıyoruz. Oldukça narin olan bu bitki biraz hassasiyete ve özene ihtiyaç duyar. Topraktan çıkan bitkinin kökünden üstlere doğru uzanan filizcikler görülür. Bu yeni filizcikler ayrı saksılara ekilerek açelya bitkisini çoğaltma işlemi gerçekleşecektir.

Bir diğer Açelya Çiçeği Çoğaltma yöntemi ise tepe çeliği yöntemi ile Açelya Çiçeği çoğaltmadır. Bu yöntem uygulanırken olgun dalların tepesinden 8-10 cm arasında bir parça kesilerek alınır. Kesilen dalları yeni saksılara ekerek Tepe Çeliği yöntemi ile birden fazla Açelya Çiçeğine sahip olabilirsiniz.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL