Altın çanak çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Altın çanak çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Altın çanak çiçeğinin bilinen bir diğer adı Forsythiasdır. Çalı familyasında yer alan altın çanak çiçeği, doğal döngüde yer var olan bir bitkidir ancak evde de yetiştirilebilir. Bahar aylarında tek bir dalında onlarca sarı çiçek açan bu çalı bitkisi, çok güzel bir görüntüye yaratır. Tüm bunların da ötesinde, altın çiçek faydaları arasında idrar sökücü, ateş düşürücü, sindirim sistemini güçlendirme gibi pek çok etki bulunur. Bu faydalı altın çanak çiçeği nasıl yetiştirilir?

Son zamanlarda Japonya, Çin, Kore ve diğer Asya ülkelerinden sonra Amerika’da da popüler bir hal alan alın çanak çiçeği yetiştiriciliği üniversitelerin yardımıyla yaygınlaştı. Bu güzel çiçeği ülkemizin her yerinde görmeniz mümkün. Altın çanak çiçeği yetiştirmenin birçok farklı yolu vardır. Bunlar:

Çıplak anaç yetiştiriciliği: Öncesinde bitkinin derin bir kovasında bir hafta kadar beklemesi gerekir. Daha sonra toprağa alınan bitki, kompost, yaprak malç veya kumla iyi bir şekilde drenaj edilmiş toprağa dikilmeli. Çıplak kökleri toprağa yerleştirin, böylece kökler ve gövdenin birleştiği yer ile arasında yaklaşık 2.5 cm olmalı.

Topraklı çuvallı: Kökler ve toprak, en az bir yerleşik gövdeye sahip, doğrudan toprağa ekilmesi gereken biyolojik olarak parçalanabilen bir çuval çuvalında bulunur. Bu en hızlı, en kolay yöntemdir, ancak aynı zamanda en pahalıdır. Toprak, çıplak anaç şeklinde olduğu gibi hazırlanmalıdır. Ekim için en iyi zaman sonbahardır.

İkiye ayırma: Sonbaharda veya çiçek açtığı dönemde çiçeğin en kalın gövdesinden çatal şeklinde ikiye ayrıldığı kısmını ayırarak yeni bir fidan elde edebilirsiniz. Ancak dikim yaparken köke zarar vermediğinize dikkat edin ve kök salana kadar yatmaması için bir kazık kullanın.

Tohumdan altın çanak çiçeği yetiştirme: Çimlendirmesi kesin olmamakla birlikte yaşaması biraz daha zordur ancak yaban çiçeğinin ortamını kopyalayarak ihtimal oranınız yükselebilir. Peki tohumlu altın çanak çiçeği nasıl yetiştirilir? Öncelikler tohumları yaklaşık 1 cm’lik nemli toprağa ekin ve güneş almayan sıcak bir yerde bekletin. Nemli tutun, sulu veya çok ıslak değil. Fide vermeye başladığında nazikçe yukarıdaki gibi hazırladığınız bir toprağa alın.

Bunada Göz At  Sıklamen çiçeği nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Altın Çanak Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Hızlı ve kolay büyüyen ve yüzlerce çiçek açan bu çiçek, basit bir doğal çit olarak da kullanılabilir. Bahçe sınırlarınızı bu çiçek ile kaplayabilir ve zengin bir görünüm elde edebilirsiniz. Altın çanak çiçeğinin özellikleri şunlardır:

Altın çanak çiçeği, yaprak döken, çiçekli cansı cinsleri arasında yer alır. Az bakım gerektirir ve olağan şartlarda kavisli bir formdadır ve hızlı büyür. İlkbaharın başlarında uzun dallarında yüzlerce çiçek açarlar. Arılar, kelebekler ve sinekler bu çiçeği çok sever. Bazı küçük altın çanak çiçekleri çiçeği çeşitleri, biraz daha geniş bir yayılma ile sadece birkaç santimetre yükseklikte dururken, daha büyük çeşitlerin çoğu yaklaşık 2-3 metre yüksekliğe ulaşabilir ve yayılabilir.

Altın çanak çiçeği çalıları, gövdeler boyunca oluşan yumrulu safra keselerine ve mantar dal yanıklıklarına eğilimli olabilir. Bu durumlarda en iyi çözüm, hastalıklı bölgeyi kesmektir. Hava sirkülasyonunu iyileştirmek için bitkinin iyice budanmasını sağlayarak ve bir mantar ilacı uygulayarak dal yanıklığı önlenebilir.

Bitkinin çiçekleri altın renktedir ve bir çeşit çana benzerler. Boyları çeşitlerine göre farklılık gösterir. Gevşek, orta nemli ve iyi drene edilmiş toprakları severler. Anavatanı Asya olan bu çiçek 5 ila 8 yıl arasında yaşayabilir.

Altın Çanak Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Size rehberlik edebilecek altın çanak çiçeği yetiştirmenin püf noktaları şunlardır:

  • Çiçeği güneşin en dik aldığı müsait noktalara ekerseniz, çok daha fazla çiçeğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Toprak bileşimi ise organik yönden zengin olmalı ve iyi bir drenaj önemlidir. Drenajı iyi seviyelerde tutabilmek ve kök çürümesini engellemek için hendeklerin içinde su birikmesini önlemelisiniz. Çiçeğin düzgün ve güzel gelişebilmesi için günde en az altı saat doğrudan güneş ışığı almalı.
  • Altın çanak çiçeğini ekmek için iki farklı zaman dilimi bulunur. Bunlar ilkbaharın ve kışın başıdır. İlk olarak çiçeğinize uygun bir yer bulmanız gerekir. Dikim alanı seçerken, boylarını da göz önünde bulundurmalısınız. Çiçeğinizi budamak zorunda değilsiniz ancak bunu yapmak istiyorsanız, çiçek açtıktan hemen sonraki zamanda yapmanız gerekir.
  • Forsythias gevşek, iyi drene olan toprağı tercih eder. Bununla birlikte, bu sert bitkiler killi toprağa da bir miktar tolerans gösterir. Çalılar en iyi orta derecede nemli toprakta büyür, ancak bazı kuraklığı kaldırabilirler. Yeni nakilleri kurulana kadar düzenli olarak sulayın. Daha sonra toprakta kuraklık yoksa sulamanız gerekmez. İşinizi şansa bırakmamak için birkaç haftada bir sulamanız yeterli olacaktır.
  • Forsythias hafif nemli iklimleri tercih eder. Çok kuruysa çiçek açmayabilirler ve çok nemliyse solabilirler. Sıcaklık 10 ila 20 derece arasındaki zaman diliminde çok mutlu olurlar, ancak daha soğuk sıcaklıklarda oldukça dayanıklılar. Bununla birlikte, kışın sıcaklık eksi 5 derecenin altına düşerse, bitki önümüzdeki bahar için çiçek tomurcuklarını kaybedebilir.
  • Altın çiçeği çalınız yaklaşık bir yaşına gelene ve sağlıklı görünene kadar gübre kullanmayın. Daha sonra, ilkbahar ve yaz aylarında birkaç haftada bir çalılık tabanına yaklaşık bir fincan granül gübre serpin.
Bunada Göz At  Kaynana Dili Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL