Badem Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Badem Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Badem ağacı nasıl yetiştirilir? Bahçenizde bir badem ağcına sahip olmanız harikadır ve ilkbaharda harika çiçek açtıkları için bir süs ağacından aşağı kalır değiller.

Badem, besin özellikleri ve faydaları bakımından yetiştirilmek için cazip görünen bir bitki. Evinizin bahçesinde bir badem ağacı yetiştirmek istiyorsanız, badem ağacı nasıl yetiştirilir yazımızı okumaya devam edin.

Badem ağacı yetiştirmek için, tohumdan yetiştirme ve fide olarak dikme olarak iki farklı seçeneğiniz var. Tohumlu yetiştirmek normalden daha fazla zaman harcamanıza ve özverili olmanıza sebep olacaktır. Öte yandan fideleri yetiştirmek biraz daha kolay ve garantidir. Eğer yenilebilir badem ağacına sahip olmak istiyorsanız, meyve veren badem ağacının tohumlarını toplamayı veya satın almayı unutmayın. Öncelikle dikeceğiniz yer için güneşli bir yer seçtiğinize ve bol miktarda doğrudan güneş alan yer seçtiğinize emin olun. Badem ağacını bahçenize dikmeden önce saksıda büyütmeniz gerekir. Bunun dışında dikim için kullandığınız toprağın da iyi drene edilmiş olması gerekir. Badem ağaçları, köklerinde biriken sulardan ötürü iyi sonuç vermez ve çürürler. Tohumlarını

İşe tohumları çimlendirmekle başlayın. Badem tohumunu geceden sabaha kadar ılık bir suda bekleyin ve ertesi gün sudan çıkararak kabuğunu nazikçe kırın. Küçük bir saksı veya bardakları saksı toprağıyla doldurun. Drenaj sağlamak için altlarının delik olduğuna emin olun. Tohumları uçları yukarı bakacak şekilde, 3-4 cm kadar toprak altına dikin ve doğrudan güneş ışığı alacak alanlarda beklemeye alın.

Fideleriniz büyümeye başladıktan sonra dikim için toprağa karar verdiğiniz yeri hazırlayın. Her fide için bir 4-5 cm kadar küçük bir höyük yapın. Fideyi, toprak yüzeyinin altına gelene kadar höyüğün merkezine dikin. Bu höyük, bitkinin büyüdükçe köklerinin etrafında su birikmesini önlemeye yardımcı olur ve çürümesini engeller.

Bunada Göz At  Alev Ağacı (Photinia) Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Badem Ağacının Özellikleri Nelerdir?

İlk görüşte bir tür kayısı ağacı sanabileceğiniz badem ağacının özellikleri nelerdir?

Badem ağaçları ortalama 4.5 metre boylarında olurlar ve yaprakları sivri ve mızrağa benzer. Badem ağaçları şubat aylarında tomurcuklaşır ve bahar aylarında çiçeklenirler. Şeftali ve kayısı ağaçlarına benzerler ancak meyveleri çok farklıdır. Badem ağaçlarının meyveleri sert bir kabuğa sahiptir ve cevize benzerler. Olgunlaşmış bademler küçük, yeşil tüylü şeftalilere benzer.

Çekirdeğin yemeden önce çıkarılması gerekmeyen ama çıkarılması gereken bir tohum kabuğu vardır. Badem ağaçlarının meyveleri her açıdan zengin ve spesifik olduğundan özel toprağa ihtiyaç duyarlar.  Badem ağacı kendi kendine tozlaşmaz, bu nedenle çapraz tozlaşmayı sağlamak için en az iki badem ağacı dikilmeli. Bitkisel ismi Prunus dulcistir. Kışın yaprak döker ve yazın çok fazla güneşe ihtiyaç duyar. Toprak tipi iyi drene edilmiş, balçık olmalı ve asidik, nötr ve hafif alkali toprak sever.

Badem Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Badem ağacı yetiştirmek çok kolay sayılmaz. Badem ağacının meyveleri çok özeldir ve çoğu durumda diğer ağaçlara göre özel bakıma ihtiyaç duyarlar. İşte badem ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Ağaçlarınızı iyi drene olan toprağa dikin. Köklerin etrafında çok fazla su birikmesine izin verilirse, ağaç kök çürümesine maruz kalabilir. Bunun olmasını önlemek için humus bakımından zengin bir kumlu balçık ekleyin, çünkü bu fazla nemi emebilir. Ayrıca tohumdan yetiştirildiğiniz fidanları bahçeye dikmeden önce saksılarda yetiştirmelisiniz.
  • Bahçeye diktiğiniz badem ağacının kökünü yeterince derin kazdığınızdan ve zorlamadığınızdan emin olun.
  • Diktiğiniz ağacın etrafında uzayan otlar, fidanın büyümesini engeller. Bu yüzden ağacın etrafını iyice temizleyin ve düzenli olarak çapalayın.
  • Deliği dörtte üçü kadar doldurduktan sonra, iki kova su ekleyin. İkinci kovaya gübre ekleyin.
  • Ağacınızı sağlam bir şekilde yere diktikten sonra, budama konusunda utanmayın. Ağır budama, ağacınızın güçlü bir kök sistemi geliştirmek için ihtiyaç duyduğu destektir. Dalların ve dalların üçte birinden yarısına kadar kesebilirsiniz. Sağlıklı büyümeyi teşvik etmek için ağaçları kışın başlarında budayın. Ayrıca çiçeklenmeden ve meyve vermeden sonra da budamanız iyi olacaktır.
    Ağaçlarınızı kemirgenlerden ve güneşten haşlanmadan korumak için beyaz lateks boya kullanın.
    Dikimden sonraki ilk birkaç yıl boyunca ağaçlarınızı haziran aylarında malçlayın.
    Yağmurun olmadığı dönemlerde badem bitkilerinizi haftada en az bir kez sulamayı unutmayın.
  • Badem ağacı, yazın sıcak ve nem oranı düşük bir iklimde yetiştirildiğinde en iyi kabuklu yemişini üretir. Bademin olgunlaşması 7 ila 8 ay sürdüğü için donlardan uzak uzun bir büyüme mevsimine sahip olmak da önemlidir. İlkbahar donları çiçeklere zarar verebilir. Bu nedenle sıcak iklimlerde yetiştirmek daha iyi sonuçlar verir.
  • Badem ağacınız, tam güneşte bulunursa çok daha fazla çiçek verecektir. Daha sonra bu çiçeklerin meyve olacağını göz önünde bulundurmalısınız.
Bunada Göz At  Kızılcık Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Yasıl Yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL