Bamya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Bamya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Bamya çiçeği, ülkemizin sınırları içerisinde en çok yetiştirilen bitkilerden biridir. Bamya sebzesinin, tek bir türü değil yüzlerce türü bulunmaktadır. Her yıl, Türkiye’de 30.000 ton kadar bamya çiçeği üretilmektedir. Evde de yetiştirilebilen bamya çiçeği için kişiler sıklıkla bamya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır? Sorusunu sormaktadır.

Öncelikle bamya çiçeği, birçok şekilde değerlendirilebilen çiçeklerden biridir. Bamya çiçekleri süs bitkisi olarak kullanılabilir. Ayrıca yenebilen bu çiçekler, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir. Bamya çiçeği, en çok Ege ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Soğuğa dayanıklı olmayan bamya çiçeğinin yetiştirilmesi için oldukça sabırlı olunması gerekmektedir. Peki bamya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Bamya Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Bamya çiçeği özellikleri söz konusu olduğunda ilk dikkat çeken özellik bamya çiçeğinin boyu olmaktadır. Bamya çiçeği, yetiştiği koşullara bağlı olarak genellikle 60 ila 100 santimetre arasındadır. Ancak bamya çiçeğinin 2,5 metre boya ulaştığı da gözlemlenmiştir. Bamya çiçeğinin gövdesi, yine meyvenin türüne bağlı olarak türlü veya tüysüz olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bamya çiçeğinin gövdesi genellikle sarıya kaçan bir yeşil veya direkt sarı renklerinde olabilir. Gövde rengi de yine bamya çiçeğinin türüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Bamya çiçeğinin yaprakları, üzüm yaprakları ile oldukça benzerlik göstermektedir. Bamya çiçeğinin çeşitlerine bağlı olarak bu yapraklar büyük, küçük, parçalı veya bütün şekilde karşımıza çıkabilir. Bamya çiçeğinin üstü genellikle yağlı gibi bir görünüme sahiptir, parlak ve pürüzsüzdür. Yaprakların alt kısmı ise oldukça tüylüdür. Bamya çiçeği, ayrıca sadece ülkemizde değil çeşitli Afrika ülkelerinde de yetişen ve sık tüketilen bir bitki türüdür.

Bamya Çiçeği Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?

Bamya çiçeklerinin genellikle taç yaprakları sarı renklidir. Sap ve çanak bağlantıları çiçeğin türüne bağlı olarak mor renkte olabilir. Bamya çiçeği yetiştirirken genellikle kişiler tohumları yapı marketlerden satın almayı seçerler. Ancak bamya çiçeği tohumlarını evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Peki bamya çiçeği yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Bunada Göz At  Yıldız Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Bamya çiçeği tohumu hazırlamak için öncelikle bir bamya çiçeğini alıp direkt olarak saksıya ekebilirsiniz. Ancak bu noktada bamya çiçeğinizin yetişme ihtimali biraz daha düşüktür. Taze bir bamya alıp ortadan ikiye kesebilirsiniz. Ardından içinde yer alan tohumları bir süzgeç yardımıyla kaygan yapısından ayırmanız gerekmektedir. Elde ettiğiniz tohumları nemli bir bezin arasına koyarak bezi ikiye katlayın ve tohumların üstünü kapatın. Bezi, güneş almayan bir yerde yaklaşık 1 hafta kadar bekletin. Bu süre zarfında bezin kurumamasına dikkat etmelisiniz. Eğer ihtiyaç olursa su takviyesi yapabilirsiniz. 1 haftanın sonunda bamya çekirdekleri çimlenmiş olacaktır. Bu çekirdekleri orta boyda bir saksıya ekebilirsiniz.

Bamya çekirdeği fideyken direkt güneş almamalıdır. Ancak fide, mutlaka güneş alan bir odada durmalıdır. Bamya çiçeği, suyu seven bir bitkidir. Bu nedenle bamya çiçeğini aşırıya kaçmadan bol bol sulamalısınız. Eğer fidenizin suya ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekirse parmağınızı toprağa sokun. Eğer toprak kuru ise fidenizin suya ihtiyacı vardır. Toprak nemli ise fidenizi sulamaya gerek yoktur.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL