Dünyanın En Büyük Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Dünyanın En Büyük Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Hiç dünyanın en büyük ağacı hangisidir diye düşünmüş müydünüz? Acaba Dünyanın En Büyük Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır? Siz de bu soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin çünkü yazımızda merakınızı giderecek birçok bilgi mevcut.

Dünyanın en büyük ağacı denildiğinde akla ilk gelen ağaç kuşkusuz sekoya ağacıdır. Sekoya ağaçları dünyada yetişen ağaçlar arasında en uzunlarındandır. Sekoya ağacı Amerika’nın Kuzeyinde yetişmektedir. Gençlikte yavaş büyümekte olup korunmaya ihtiyacı olan sekoya ağaçları Açık tohumlu bitkiler olup, açık tohumlu bitkiler arasında en yüksek ve en uzun ömürlü ağaçlardır.4000 yaşında ve 100 m boyunda Amerika’da yaşayan sekoya ağacı ihtişamı ve devasa cüssesiyle dünyanın en büyük ağacı olma unvanına sahiptir. Dünyanın en büyük ağacı olan sekoya ağaçları sadece boylarıyla değil, kalınlıklarıyla da oldukça dikkat çeken ağaçlardır.7 metreden daha kalın olabilen sekoya ağaçları, 11 m ye varabilen kalınlıkları ile dünyada bu yönüyle eşi benzeri olmayan ağaçlar olma özelliğine de sahiptir. Sekoya ağacının bir başka rekor özelliği ise dünya üzerinde en uzun süre oksijen üretebilen ağaçlar sınıfında yer almaktadır. Ayrıca bir başka ilginç özelliği ise yılın her mevsimi dünyanın en büyük ağaçları sekoya ağaçlarının yaprakları yeşildir. Sekoya ağacının yetiştirilmesi ve bakımı hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulacaksınız.

Dünyanın en büyük ağacı sekoyayı tasvir edersek düzgün gövdeli olup dalları düzensiz şekilde dizilmiştir. Alt dalları aşağı doğru bakar, üst dalları ise yukarı doğru bakar. Ayrıca kırmızımsı bir renk olan odunu vardır ve bu odun çok dayanıklıdır. Yaprakları ise 6 mm uzunlukta ve sargı şeklinde dizilmiş yan kısımlarda 10-20 mm uzunlukta 2 satır şeklindedir. Ayrıca taxus yaprağıyla da benzerlik gösterir. Yaprağın üstte kalan tarafı yeşil, altta kalan kısım ise beyaz ve çift çizgilidir. Meyveleri, yani kozalakları ise 1,5-2 cm uzunlukta yumurta şeklinde ve ilk yılda büyür. Tohumları küçüktür aynı zamanda dar kanatları vardır ve kızıl kahverengindedir. Dünyanın en büyük ağacı nasıl yetiştirilir?

Bunada Göz At  Kardeş kanı ağacı nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Sekoya ağacının birçok üretim şekli vardır bunlardan bazıları tohum, çelik ve aşı yöntemiyledir. Ayrıca dallandırma yöntemi ile de üretilebilmektedir.

Sekoya ağacının kozalağı meyvesi anlamına gelmektedir, bu kozalaklar ortalama olarak 1 sene gibi inanılmaz derecede uzun bir sürede olgunlaşmaktadır. Sekoya ağacının kozalakları sonbahar aylarında toplanarak kurutulma işlemine tabii tutulur. Üretilen bu tohumlar soğuk ortamlarda korunur. Tohumları direkt büyük ve geniş araziye serpebildiniz gibi +4 derecede iki ay dürüldükten sonra da yastıklara ekilme işlemine tabii tutulabilir. Ekim yapılan tavaların üst kısmı çuval ile örtülü tutulmalıdır. Çimlenme gerçekleştiği zaman çuval kaldırılır. Ayrıca ilk sürgünlerin güneşten dolayı zarar görmemesi için gölgeleme işlemine tabii tutulması gerekir. Çelikle üretim ise yazın sonlarına doğru sonbahar aylarından eylül ayında yapılmalıdır. Ayrıca köklenmeyi artırıcı hormon takviyesi kullanılmalıdır.

Dünyanın En Büyük Ağacının Bakımı Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük ağacı bakımı, verimli topraklarda ve nemli, derin ve geçirgen, humuslu, balçıklı topraklarda yetiştirilmeyi ister. Bu nedenle ılıman iklim şartları dünyanın en büyük ağacı sekoya için en iyi iklim şartıdır. Ayrıca güneş ışığı alan yerleri seven sekoya ağacı -10 derecenin altına düşen ortamlarda gelişim gösteremez, zarar görür. Yaş ortamları seven bir bitki olduğu için kesinlikle kurak bir ortama dayanıklı bir bitki değildir. Sekoya ağaçları rüzgâra ve fırtınaya karşı dayanıklı ağaçlardır.

Dünyanın en büyük ağacı unvanına sahip sekoya ağacını siz de evinize gölge sağlayacak bir ağaç yapmak istemez miydiniz?


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL