Gülibrişim (ipek) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Gülibrişim (ipek) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Dünya genelinde ipek ağacı olarak da bilinen Gülibrişim Ağacı Nasıl Yetiştirilebilir Merak eden ağaç severler için derleme yapacağız. Öncelikle baklagillerden sayılan bir ağaç çeşidi olduğunu bilmeliyiz. Ilıman iklimleri seven bir ağaç ve sevdiği iklim ve toprak şartlarında her koşulda yetiştirilebilmektedir. Doğru bakım ve yetiştirme sitilleri ile 15 metreye kadar uzayabilecek bir potansiyele sahiptir. Türkiye içerisinde sahile yakın bölgelerde daha fazla yetiştirilebilir olduğu gözlemlenmiştir. Toprak olarak drenajlı, mineral olarak zengin ve serin olan topraklarda gelişim süreci sorunsuz ilerlemektedir. Tüm bu toprakların yanı sıra kuru sayılabilecek topraklarda da yetiştirildiği görülmüştür.

İpek Ağacı Yetiştirilişinde genel olarak kireçli topraklar da tercih edilmektedir. Ağaç yapısal olarak kireç içeren toprakları sevmekte ve gelişim olarak olumlu tepkiler vermektedir. Diğer ağaç yapıları ile kıyaslanacak olursa soğuğa karşı çokta hassas sayılmaz dayanabildiği maksimum soğuk şartları -20 dereceleri görebilmektedir. Güneşli ortamları çok sevmekte olan bir ağaçtır ılıman ve nemli bölgelerde gelişimi normalin üstünde hızlı seyreder. Tohum ile üretim yapılabildiği gibi köklerinden çelik yöntemi ile de üretimi sağlanabilmektedir.

Bakımı ve yetiştiriliş yöntemi son derece basit bir ağaç olmasına nazaran ilgi isteyen bir ağaçtır. Toprak olarak değerleri önemli sulaması düzenli olmalıdır. Yetiştirme ile ilgili olarak söylenebilecek en önemli detaylardan birisi ılık bir iklimde bulunmasıdır. İstediği sıcaklığı sağlayabilirseniz toprak çeşidine çok aldırmadan gelişim gösterecektir.

Gülibrişim Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Gülibrişim ağacının özellikleri nelerdir? en belirgin özelliklerinden en az görünen özelliklerine kadar inceleyeceğimiz bir ağaç türüdür. Meyveler içerisinde tohum vermektedir. Tohum ve çelik yöntemi le üretilebilir. Vermiş olduğu tohumlar tam olgunluk kazandığı dönemde çok serttir ve geçirme sağlamazlar. Meyveleri ve meyveleri ile birlikte tohumları eylül ve kasım ayları aralığında olgunlaşırlar. Uzun bir yapıya sahip olmayan ağaç türü üst dallarından yayılan bir görsele sahiptir. 12 ila 15 metre arasında uzunluğa ulaşabilmektedir. Ev bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Ancak dışarıdaki kadar uzamayabilir. En sevdiği şeylerden birisi güneş ışığıdır. Gölge istemez güneş ışığı altında gelişimi daha hızlanır.

Bunada Göz At  Para çiçeği bakımı nasıl yapılır? Nasıl yetiştirilir?

Düz olduğu gibi yassı bir yapıya sahip meyveleri ile bilinmekte olan bir ağaç çeşididir. Bakla görüntüsüne sahip bu meyvelerin büyüklüğü 10 ve 15 cm arasında değişim göstermektedir. Meyvelerinin olgunlaşması sonbahar aylarında gerçekleşmektedir. Baş döndürücü kokusu eşliğinde açık pembe rengi çiçekleri ile haziran ve temmuz aylarının vazgeçilmez görselini sunmaktadır.

Gülibrişim Ağacını Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Gülibrişim ağacı son derece dayanıklı bir ağaç türüdür. Ancak her ne kadar dayanıklı olursa olsun yine de bakımında izlenmesi gereken bazı yollar vardır. Yetiştirilmek için uygun ortam sağlanması biraz emek gerektiren işlemdir. Yetiştirilmesi adına oluşturulması gereken ortam dışında çok bakım gerektirmeyen bir yapıya sahiptir. Bu kadar dayanıklı ve bakımı basit Gülibrişim Ağacını Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Gülibrişim ağacının en sağlıklı üretim şekli tohum ile üretimdir.
  • Tohumlarının kabukları çok sert olduğu için çizikler oluşturularak ya da asit ile işlem yapılarak çimlendirme işlemi yapılmalıdır.
  • Tohumlar sonbaharda toplanmalıdır. Ekimi ise ya hemen yapılmalıdır ya da 1.5 ay sonra ekilmelidir.
  • Kış aylarında köklerinden alınacak çeliklerle de dikim sağlanabilmektedir. Kış aylarında alınan çelikler yaz aylarına kadar bekletilerek ekim yapılabilmektedir.
  • Çimlenme ya da çelik yöntemi ile çoğaltılacak Gülibrişim ağacı kesinlikle güneş gören yerlere ekilmelidir. Yoksa gelişiminde duraksama gözlemlenebilir.
  • Suyu seven bir ağaç türüdür. Kuraklığa dayanabilir ancak sık sık sulanması gelişimindeki hızlanmayı arttıracaktır.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL