Kafur Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kafur Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Doğa hayvanları için eşsiz bir yuva olma özelliği taşıyan çok yapraklı ve uzun yaşayan bir ağaç olan kafur ağacı nasıl yetiştirilir?

Ülkemizin kışları çok soğuk olmayan bölgeleri kafur ağacı yetiştirmek için uygun koşullara sahiptir. Ağaçların meyvelerinden elde edilen tohumlar ve dalları ile iki farklı şekilde yetiştiriciliği yapılabilir.

Tohumla kafur ağacı nasıl yetiştirilir:

Bu ağaç kumlu toprakları sever. 4.3 ve 9 pH seviyesindeki toprakalrı tolere edebilirler. Uyku halindeki tohumları toprağa dikmeden önce çimlendirmek gerekir. Kafur ağacı tohumunu çimlendirmek için dış kabuğu soyulmalı ve 48 saat suda bekletilmeli. Ekimden 1-2 hafta önce buzdolabında bekletilmeli ve bu sırada nemli tutulmalı. Daha sonra 1-2 cm derinliğe ekilerek, 20-25 derece sıcaklıkta bekletilmeli. Toprak nemli tutulmalı ancak ıslak olmamalı. 2-3 ay içerisinde topraklar filizlenecek ve güzel bir kafur ağacınız olacaktır.

Çelikleme ile kafur ağacı nasıl yetiştirilir:

Bahar aylarında 7-12 cm arasındaki düz bir dal kesilerek çelik elde edilir. Elde edilen çeliğin altındaki yapraklar soyulur ve uç kısımdaki yapraklar kalır. Bahar mevsiminde bu dallar, kumlu ve yosunlu topraklara 2-3 cm kadar gömülmeli. Fidelerin gelişimi, 13 hafta sonra 4 yaprak ve ikincil köklerde dallanma ve 6 ay sonra çok sayıda büyük yapraklanma şeklinde olur. Kökü yaklaşık 25 cm’de bir sürgün verir.

Kafur Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Anavatanı Avusturalya olan kafur defne ağacı (uluslararası kabul görmüş adı Cinnamomum Camphora’dır), bugün dünyanın hemen her yerinde bulunur. Özellikle Hindistan ve güney Asya bölgelerinde popüler bir endüstriyel alana sahiptir. Kafur ağacı hakkında bilmek isteyeceğiniz birçok ilginç bulunur. Peki kafur ağacının özellikleri nelerdir?

Geniş yaprakları olsa da kışın dahi yaprak dökmeyen ilginç bir ağaç türüdür. Doğal habitatında geniş bir yayılımı vardır ve istilacı tür olarak kabul edilir. Doğal ortamlarında gövdeleri yaklaşık 50 ila 100 cm çapında ve uzunlukları 20-30 metre kadar olabilir. Yapılan araştırmalara göre Çin’de gövdeleri 300 cm ve yükseklikleri 50 metredir. Anavatanlarında ise bu 200 cm’ye kadar değişir. Ağaçlar gençken yeşil ve pürüzsüz bir kabuğa sahipken, olgunlaştıkça sarı-kahverengi veya gri-kahverengi şeklini alır. Kökleri toprağın 50 cm kadar altında paralel ilerler.
Yapraklar basit, saplı, alternatif, genellikle geniş mızrak şeklinde ila oval eliptiktir, tabanda ve tepede aküminattır; açık yeşil, pürüzsüz ve parlak bir üst yüzey ve alt yüzeyde beyazımsıdır. Yaprak boyutu maksimum yaklaşık 10 x 5 cm ile ortalama 6-7 x 3 cm arasında değişir (yaprak sapı hariç). Yaprak sapları soluk yeşil ve 2-4 cm uzunluğundadır. Yaprak damarı, diğerine göre daha belirgin olan bir çift yan damar ile karakterize edilir.

Bunada Göz At  Madagaskar Dragon Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Süs ağacı türü olarak özellikle yükseltilmiş krasnozem topraklarında yoğun bir şekilde dikildikten yaklaşık 100 yıl sonra temizlenmiş veya bozulmuş yamaçlarda, vadilerde ve su yollarında çoğalmışlardır. Çok fazla tohum verebilme özelliğine sahiptir ve kuşlar tarafından çok sık bir yayılım gösterir. Kafur ağacının kayalık yamaçlarda, tarım bölgelerinde, bahçecilik alanlarında ve dere kıyılarında doğal bir yayılım gösterdiği saptanmıştır. Aynı zamanda Avusturalya’nın geniş yapraklı yaprak dökmeyen ormanların, karışık ormanların ve nemli ormanların bir bölümünü oluşturur.

Kafur Ağacı Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kafur ağacının faydaları, uluslararası kabul görmüş ve aynı zamanda hızlı gelişimi sayesinde endüstri alanında kârlı bir yatırım olarak kabul edilir. İstilacı bir tür olduğundan yetiştirilmesi kolay türler arasında kabul edilir. Fakat hatalı tekniklere bağlı olarak çok hızlı bir şekilde kuruyabilir. İşte kafur ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları:

  • Kışın genç bir kafur ağacını istediğiniz gibi şekillendirmeye yardımcı olması için budayın. Dalları kökten, sapların yanında keskin ve temiz kesimler yapın. Tek ve güçlü bir ana gövde geliştirmek için bitkinin tabanına yakın büyüyen dalları budayın. Daha sonra, gövdede büyüyen dalları, her 40 ila 60 cm aralıklı olacak şekilde budayın. Yıl içinde herhangi bir zamanda hasarlı veya hastalıklı dalları budayın. Ağacınız küçük bir alanı aşıyorsa, kışın boyutunu kontrol etmek için tekrar budayın.
  • Kuraklık sırasında bir kafur ağacını iki veya üç haftada bir sulayın. Bununla birlikte, dikimden sonraki ilk yıl boyunca, iyice yerleşmesine yardımcı olmak için her hafta sulayın. Aksi takdirde, bir kafur, kuraklığa son derece dayanıklı olduğu için gelişmek için çok az suya ihtiyaç duyar.
  • Verticillium solgunluğundan dolayı dalları çıkardıktan sonra ağacı gübreleyin. 20-10-10 gibi azot içeriği yüksek bir gübre kullanın ve etikette listelenen kafur ağacınızın boyutuna karşılık gelen oranı uygulayın. Gübreyi ağacın çevresine uyguladıktan sonra sulayın.
  • Kafur ağaçları, pH seviyesi 4.3 ile 8 arasında olan verimli kumlu topraklarda büyümeyi severler. Kafur ağacının büyümesi, tam güneşte veya kısmi gölgede en iyi performans gösterir.
Bunada Göz At  Ağaçlar kaç günde bir sulanmalı?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL