Kanola bitkisi nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Kanola bitkisi nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Bahçe bakımı Çiçek bakımı

Kanola, kışlık ve yazlık çeşitli mevcut olan bir tür bitkidir. Ülkemizde kış aylarında kanola yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hafif ve kumlu topraklar haricinde, hemen hemen tüm toprak tiplerinde yetişebilir. Su kapasitesi yüksek olan topraklarda kanola bitkisi zarar görmektedir. Sizlere bu yazımızda Kanola bitkisi nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıtlar vereceğiz.

Kanola bitkisinin en iyi yetiştiği toprak türü; derin, nötr ve hafif alkali, humuslu ve hafif asidik toprklardır.

8-10 yaprağı çıkmış kanola bitkisi eksi 15 dereceye kadar dayanabilir. Kanola’nın rozetleşmesi için tavlı bir topraya ekilmesi gerekiyor. Sulama ile çıkması sağlanır.

Kanola, küçük bir tohum türüdür. Tohumun çıkışının çimlendikten sonra sağlanması için, tohum yatağının iyi bir şekilde hazırlanması şarttır. BU edenle 1-2 cm derinliğe dikilmesi gerekiyor.

Kanola’nın düzgün çıkışının sağlanması için ekim işlemi sonrasında toprak yapısının düz olması şarttır. Toprağın merdane yardımı ile düzeltilmesi gerekir.

Kanola’nın Ekim Zamanı ve Şekli

  • Ülkemizde Orta Anadolu bölgesinde Kanola için ekim zaman 1 Eylül-15 ekim arasındadır.
  • Trakya, Karadeniz, Marmara bölgelerinde kanola için ekim zamanı 15 Eylül-30 Ekim tarihleri arasındadır.
  • Ege, Akdeniz, Güney Doğu Anadolu bölgelerinde kanola için ekim zaman 15 ekim-30 kasım tarihkeri arasındadır.
  • Kanola’nın çimlenmesi için ideal sıcaklık 10-12 derece olarak belirlenmiştir.
  • Kanola tohumu ekerken, basınçlı ve mekanik mizberler ile yapılması en ideal yöntem olarak görülür.
  • Kanola ekimi çok sık yapılmamalıdır.

Kanola Bitkisi Bakımı

  • Yabancı ot barındırmaya kanola, sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi halinde, baskın olma özelliğine sahiptir.
  • Yabancı otların bazıları hızlı gelişme yeteneğine sahiptir.
  • Yabanı hardalının yoğun olduğu alanlarda kanola bitkisi dikilmemelidir. Yaban hardalı ve kanola aynı familya içinde yer alıyor. Kanola’da yabancı ot mücadelesi en zor işlemdir. Kanola ve yaban hardalının aynı alana ekilmesi, yaban hardalı hasat olur.
  • Taban suyunun yüksekliğinin çok fazla olduğu yerlerde kanola ekimi yapılması halinde yağışlı havalarda su tarladan tahliye edilmelidir.
Bunada Göz At  Atlas Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Kanola Bitkisinde görülen hastalıklar ve zararları

  • Toprak piresi, yaprak biti, toprak salyangozu, sap hortumböceği, kanola bitkisinde görülen zararların başında geliyor.
  • Trakya bölgesinde lahana kelebeği en fazla görülen zararlar arasındadır.
  • Bu zararlar, kanola bitkisinin beyazlamasına ve veriminin düşmesine neden olur.
  • Bunlar ile mücade etmek için ilaç kullanılması gerekiyor.

Kanola tarımı yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Toprak analiz sonuçları ile, toprakta yer alan besin elementi eksikleri belirlenmesi çok önemlidir. Bu sonuçlara göre ekim esnasında azot gübresi verilmesi gerekebilir. Kanola için gübre verilirken aynı zamanda, kanola yapılacak olan bölgenin yağış ve iklim koşulları dikkate alınmalıdır.

Bunun yanında tohum seçiminin de çok önemli olduğun bilmek gerekiyor. Sertifikalı tohumlar seçilmesi esnasında işleminiz daha kolay olur. Eğer doğru seçim yapılmaz ise, ürün kalitesi düşer ve çiftçiler için üretim maliyeti artar. Kanola haşatında kayıp yaşamamak adına, nihai üründen şikayet almamak için ekim uygulamasını doğru yapmanız gerekiyor. Bu oldukça önemli bir aşama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sizlere bu yazımızda Kanola bitkisi ile alakalı detaylı bilgiler verdik. Bu bilgiler ışığında, kanola yetiştiriciliği ve bakımı yapabilirsiniz. Aynı zamanda sitemiz içerisinde, bitki ve türleri hakkında çok fazla önemli bilgiye sahip olmanız da mümkündür. Yazılarımızı okuyarak bu konularda kendinizi geliştirmeniz mümkündür. Bitki üretimi, yetiştirmesi ve bakımı özel bir emek isteyen iştir. Bu nedenle bu konuya hassas bir şekilde yaklaşmak ve bu şekilde hareket etmek gerekiyor.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL