Kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Kartopu çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Kamelya ağacı beyaz, pembe, ebruli, kırmızı ve sarı renklerde çiçek açan ağacımsı bitkilerdir. Çiçekleri gül ile çok benzemektedir. İhtişamlı bir ağaç türüdür bulundukları ortamı renklendirir ve güzel görünmesini sağlarlar. Bu nedenle çok tercih edilirler. Kamelya Ağacı Nasıl Yetiştirilebilir? Bitki yetiştiricileri tarafından çok fazla araştırılan bir konudur. Yazımız içerisinde yer vereceğimiz bilgilerden bir tanesi yetiştirilmesi için yapılması gerekenler olacaktır. Kamelya ağacı yaşamı boyunca yeşil kalabilme özelliğine sahip bir bitkidir fakat çok soğuk dönemlerde yaprak dökme gözlemlenebilmektedir. Yapraklarında dökülme dışında kurumalar meydana geldiğinde bu kurumalardan arındırılması gerekmektedir. Budama işlemi gerçekleştirilerek gelişimine devam etmesi sağlanabilir.

Toprak dışında saksıda da bu ağacı yetiştirebilmek mümkündür. Kamelya ağacı yetiştirilmesi son derece kolay bir bitki türüdür. Bakım ve yetiştirilişinde kuruyan yaprak ve çiçeklerini budama yapmak gelişiminde durmayı önler sürekli yenilenmesi devam eder. Bitkinizi isterseniz çit olarak kullanabilir isterseniz bodurlaştırarak çiçek gibide kullanabilirsiniz. Her mevsim yeşil bir görüntüsü ile mest olacağınız bit bitki türüdür. Bu güzelliğinin kalıcı olabilmesi adına ekeceğiniz toprak kalitesi önemlidir. Çok fazla toprak ayırmamasına rağmen mineral bakımından zengin, biraz gevşek, nemli ve drenajlı toprağa ekildiğinde büyüme hızı ve gelişim özellikleri aksaklık yaşamadan sağlıklı bir şekilde büyüme sağlar. Toprağının yanı sıra yetiştirilme evresinde güneş ışığıyla direk temas etmesi bitkinizi yıpratabilir. Bu sebepten biraz gölge alanlar seçilirse yetiştirilme aşamasında sizin içinde kolaylık sağlayacaktır.

Kamelya Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Kamelya Ağacının Özellikleri Nelerdir? bitki severlerin araştırma konularından bir diğeri de budur. En çok konuşulan ve tüm bitki besleyenlerinde beğenisini kazanan özelliği dayanıklı bir bitki oluşudur uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Bunun yanı sıra her ortama uyum sağlayabilir özelliğe sahip bir bitkidir. Gün ışığını seven bir yapıya sahip olduğundan bulunduğu yerde ışık önemlidir. Ilık iklimlere uygun sıcak ortamlarda gelişiminde maksimum verimi alırsınız. Rüzgâra çok dayanıklı olmadığından koruma gerektirecek bir bitki türüdür. Aksi takdirde kuruma başlangıçları gözlemlenebilir ve ömrü kısalır.

Bunada Göz At  Mum çiçeği bakımı nasıl yapılır? nasıl yetiştirilir?

Kış aylarında dışarıda kalması uygun olmayabilir fakat bitki 0’ın altında soğuklara dayanabilir bir sağlamlığa sahiptir. Ekim sırasında bir saksı kullanılması uygundur. Çok soğuk olabilecek durumlarda koruma amaçlı yer değişiminin kolaylığı açısından büyük önem taşır. Seçim yapılacak saksı türünde ise geniş bir saksı tercih edilmeli çünkü kökleri gelişmekte olan bir bitki olduğundan rahatça kök büyütebilmelidir.

Kamelya Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Bahçe ve evlerin vazgeçilmez dekoru olan bu bitki yetiştirilmesi ve bakımı keyif veren bir bitki türüdür. Son derece sağlam olan Kamelya ağacı gelişim ve bakımında birtakım uygulamalara ihtiyaç duymaktadır. Her bitki gibi bakım yapıldığında daha güzel bir görüntüsü oluşmakta ve uzun yıllar yaşamaktadır. Kamelya Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Ekim konusunda tohum ve çelik yöntemi kullanılan bir bitkidir.
  • Çelik yöntemi ile çoğaltma esnasında kireçsiz toprak seçimine özen gösterilmelidir.
  • Her gün düzenli bakımları yapılmalıdır. Bakımlarının yapıldığı takdirde hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğini ve köklendiğini görebilirsiniz.
  • Kış ayları çiçek açma dönemi olduğuyla alakalı olarak genel olarak 5 – 7 derece arası ortamlarda olmalıdır.
  • Bulunduğu alanın sıcaklığı 18 derecenin üzerinde olması gerekmektedir.
  • Kamelya ağacınızı bahçenizde gölge olan bir alana dikmeniz bitkinizin yaprakları açısından iyi olacaktır. Aksi takdirde güneşten yapraklarında bozulma meydana gelebilir.

Sıcak ve güneşli aylarda en az 7 günde 2 kere sulanmalıdır. Kış aylarında dışarıda olan ağaçlar için sulama gerekmez ama içeride bakılan ağacı


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL