Kızılçam Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Kızılçam Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Çamgiller ailesinin Doğu Akdeniz’e özgü boyları 20 metrede kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Türkiye’nin en yaygın ve en hızlı gelişen ağaç türlerinden biri olan kızılçamlar, her tür toprak yapısında yetişmesi ve kurak topraklarda hayatta kalabilmesiyle meşhurdur. Hatta son zamanlarda yükselişe geçen ünü Türkiye hudutlarını aşarak dünya çapında bir isim yapmasını sağlamış ve “Türk Çamı” lakabını almıştır. Peki her tür toprak yapısına olan uyumu, dirayetli yapısı ve Türkiye’nin en kurak topraklarında bile karşımıza çıkan kızılçam ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Tohumlama ve aşılama olmak üzere iki farklı şekilde yetiştirilebilir. Yetiştirilmesi ve bakılması kolaydır. Her yöntemde olduğu gibi tohumlama yöntemi, aşılama yöntemine oranla biraz daha zahmetlidir ve soğuklama dönemini atlatmış olması gerekir. Aksi takdirde filizlenmesi normalden daha uzun sürebilmektedir. Kızılçam ağaçlarının tohumları, kozalakların içerisinde yer alır. Kozalakları kırarak içlerinden çıkardığınız kızıl çam tohumlarını bir gün boyunca nemli bir pamuk veya su içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu işlem, tohumun çimlenmesine yarar.

Çimlenmeye hazır hale getirilen tohumlar, mümkünse derin saksılar içerisine ekilip sulanır. Eğer toplu yetiştiricilik yapmayı düşünüyorsanız, bunun için uzun saksıları da kullanabilir ancak köklerin birbirine sarılmayacak kadar aralıklı olmasına ve uzun süre bekletilmemesine özen gösterin. Saksı içerisinde bulunan toprağın en az yarısı kızıl toprak olmalı. Toprakta bir miktar dere kumu, organik gübre ve yosun da etkili bir hızlı büyüme yöntemidir. Diğer dikkat edilmesi konu, tohumun çok fazla derinde ve çok fazla yukarıda olamamasıdır. Yukarıda kalan tohum toprak dışında kalabildiği gibi, derinde kaldığı taktirde filizlenmesi zor olabilir. Saksının veya saksıların yavaşça sulanması ve güneş alan bir konumda bulunması önemlidir. Filizler toprak dışında görülmeye başlayana kadar günde 2-3 defa sulanmalı, daha sonra sulama işlemi hafta 1-2 defa yapılmalı. Normal koşullanma, 1 aydan biraz daha kısa bir süre içerisinde çimlenmeyi sağlar.

Bunada Göz At  Mango Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Tohumlama yaparken dikkat etmeniz gereken faktörler, tohumun büyük ve sağlıklı olmasıdır. Tohum ne kadar büyük olursa, filizlenme ihtimali de o kadar kolay olacaktır. Fideleme yöntemi kullanacaklar için, diğer yöntemlere benzer yöntemler kullanılmalı. Bunun için hastalıklara karşı dayanıklı olabilmesi adına, mart-nisan ayları tercih edilmeli. Fidanlar da tohumlarda olduğu gibi ince elek toprakta ve gübrede bekletilmesi, güneş alan bir yerde ekilmiş olmaları önemlidir.

Kızılçam Ağaçlarının Bakımı Nasıl Olur?

Kızılçam ağaçlarının bakımı, dünya üzerinde yetişten en dirayetleri ağaçlardan birisi olması sebebiyle zahmetsizdir. Ancak gene de kırmızı kahverengi topraklar, kestane rengi topraklar, esmer orman toprakları, alüviyal topraklar ve kalkersiz orman toprakları, hızlı büyümelerinde etkilidir. Toprağa geçiş aşamasındaki kızılçam ağaçlarının köklerinde yer alan toprakla beraber taşınmaları önemlidir.

Kızılçam Ağacının Genel Özellikleri Nelerdir?

Kızıl çam ağacının genel özellikleri şu şekildedir:

  • Kış aylarının sert, yaz aylarının kurak geçtiği bölgelerde var olabilirler.
  • Çöl ikliminde dahi çok az suyla hayatta kalabilirler.
  • Büyümeleri için çok az özel bakım ihtiyacı duyarlar ve masrafsızdır.
  • Endüstriyel sektörlerde kullanılabilir.
  • Uzun ömürlülerdir.
  • Yazın olduğu gibi kışın da yeşil kalabilen nadir ağaçlardandır.
  • Faydalı reçineler salgılar.
  • Hava kirliliğini büyük oranda azaltır.

Kızılçam Yetiştirmenin Püf Noktaları

Kızılçam yetiştirirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Kızılçam yetiştirmek için rüzgâr almayan bölgelerin seçilmesi, büyümelerini %30 oranında etkiler. Başlıca yayılış alanları olan kalkerlerin içerisinde yer alan yarıklar, bu yarıkların içerisinde yer alan zengin toprak minerallerine oranla hızlı bir büyümeye sebep olur. Bunun için topraklarına suni bir yarık ve balçık doldurma tekniği uygulanabilir. En hızlı ve kalın gövdeli kızılçam ağaçları, bu kalker, konglemera ve fiilişler sayesinde gelişir. Yani mineralli toprak yapıları, kızılçam ağacının yetişmesindeki en önemli unsurlardan bir diğerdir.

Bunada Göz At  Banyan ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

 

 

 


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL