Komar Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Komar Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

İri, renkli ve yüzlerce çiçeğiyle harika bir gösterişe sahip olan komar ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Komar ağacı, kolay yetiştirilebilen, çok gösterişli ve renkli bahçelerin vazgeçilmezidir. Komar ağacı, yani ormangülü ağacı birçok farklı türde bulunur ve Amerika’dan Asya’ya, Afrika’dan Avrupa’ya kadar dünyanın her yerinde yetişebilir. Orman gülü bakımı cinsine göre farklı bakım gerektirebilir. Merak edenler için komar ağacı nasıl yetiştirilir, Bakımı nasıl yapılır ve nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Komar ağacının en büyük problemleri arasında, haşereler ve bitki pireleri yer alıyor. Bu yüzden bu zararlı hayvanlardan korumak için birtakım önlemler almanız gerekecektir. Ayrıca sıcak havalarda yapacağınız sulamalarda yapraklara dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde yanmasına sebep olabilirsiniz. Ayrıca köklerinin sık sık havalandırılması gerekebilir. Bunun için küçük bir keser veya çapa işinizi görecektir. Bu sırada aynı zamanda yabani otları da temizlemelisiniz. Yabani otlar, bitkilerin köklerindeki enerjileri alır ve bakımsız kalmalarına sebep olacaktır. Ayrıca sulama yaparken, kökünün 20-30 cm kadar derinlerine indiğine emin olmalısınız.

Komar ağacı nasıl yetiştirilir? İlk olarak doğru mevsimi seçmeniz gerekiyor. Komar ağacı dikimini nisan ve mayıs aylarının ortasına kadar veya eylül ve kasım ayları arasında yapmanız gerekir. Bunun dışında humus bir toprak tercih etmeniz gerekecektir. Komar ağacını (Ormangülü ağacını) 60 cm çaptaki ve 40 cm derinlikteki bir çukura, turba ve killi balçık ile yapılmalı. Koman ağacı bakımı ne kadar iyi olursa, bahar aylarında vereceği çiçek sayısı da o kadar fazla ve renkli olacaktır. En az budama gerektiren çalı türlerinden biridir ancak ekim yapmak ve yetiştirmek için bahar aylarında budama yapmalısınız.

Komar Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Komar ağacının özellikleri onu en tercih edilen bitkiler arasında yapmakta. Bitki her şeyden önce yılın belli zamanlarında çok fazla çiçeğe sahip ve aynı zamanda bal üretiminde de kullanmakta. Çevresinde sinek ve arı gibi birçok böceği çekmesinin yanında, hoş bir kokuya ve görüntüye de sahip. Ayrıca gerekli bakım yapılmazsa, kanser ve böcek istilası gibi çeşitli sorunlara da sebep olabilir. Ancak komar ağacının bakımı sanıldığı kadar zahmetli ve zor değildir. Bitkinin çiçekleri pembe, açık pembe, beyaz ve sarımsı renklerde olur. Çoğu çalı türlerinde olduğu gibi, komar ağacının özellikleri arasında yer alan bir diğer şey de sıcak iklim sevmeleridir. Kışın yeşil kalmaz ve yapraklarını döker. Bu yüzden özellikle sıcak mevsimlerde yetiştirmek daha kolay ve başarılı olacaktır.

Bunada Göz At  Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Komar Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Dikim sırasında toprağa ekleyeceğiniz turba için çam iğneleri ve meşe yaprakları kullanabilirsiniz. Turba, hızlı bir gelişim için etkili bir beslenme şekli sağlayacaktır. Komar ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları?

  • Komar ağacı (ormangülü ağacı) diktiğiniz bölgenin yakınlarında bir yeraltı su kaynağı varsa, normalden daha hızlı ve etkili bir sonuç alabilmeniz mümkün olacaktır.
  • Gevşek toprağı sevdikleri için, sık sık çapalanmaları ve gübrelenmeleri gerekir. Bu sayede köklerinin hava almasını sağlayabilirsiniz.
  • Komar ağacı ilkbahar mevsimlerinde güneş ışınlarını doğrudan almalı.
  • Çiçeklenmeden sonraki kuru çiçekleri dökmelisiniz. Bitkiniz böylece bir sonraki mevsim için güç toplayabilecektir.
  • Büyümek için asidik bir toprağa ihtiyaç duyan komar ağacı için kullanacağınız gübre amonyum sülfat, süperfosfat, nitrat, sülfat, ya da potasyum fosfat yönünden zengin olmalı.
  • Ormangülü ağacının sorunsuz yetişmesi için aşılamanın ihmal edilmemesi gerekir. Bu sayede 6 ila 8 yıl arası sorunsuz bir şekilde yaşayabilir.
  • Sonbahar ayları normalden kurak geçiyorsa, 10-12 litre kadar ek olarak sulanmaları gerekecektir.
  • Türkiye gibi orta kuşakta yer alan komar ağacı yetiştiricileri, ladin ve çam dalları gibi bitkilerle doldurulmuş çuval bezleri ile ağaç gövdelerini kaplayabilir ve bu sayede soğuktan koruma sağlayabilirler.
  • Komar ağacının kökünün hava alması için toprağını havalandırmanız, ağacın yatmasına sebep olabilir. Bu durumda bir kazığa bağlanarak dik büyümesi gerçekleşebilir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL