Lale nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Lale nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Bahçe bakımı Çiçek bakımı

Lale nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusu, son zamanlarda en fazla sorulan sorulardan biridir. Ofislerin, evlerin ve iş yerlerinin bir köşesinde duran ve durduğu ortamı güzelleştiren bu çiçekler, bir çok farklı türe sahiptir. Genel olarak yeşil saksı bitkisi olarak isimlendirilir. Sizlere bu yazımızda lale ile alakalı tüm detaylı bilgileri aktaracağız.

Boş ışık seven lale çiçeği, diğer çiçekler gibi direkt olarak güneş ışıklarına maruz kalmamalıdır. Bu nedenle, sürekli olarak yönü çevrilmelidir. Lale, ışık aldığı yöne dönme eğilimi gösterir. Bu nedenle her hafta diğer tarafa çevrilerek, ışığı oranlı bir şekilde alması sağlanmalıdır. Aksi takdirde çiçek bozulma riski ile karşı karşıya kalabilir.

Az ışık alan lale, yeteri kadar beslenemez. Bu da beraberinde çiçeklerinin ölmesine ve sararmasına neden olacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı lalenin bakımı konusunda hassas davranmak gerekmektedir.

Lale Nasıl Sulanmalı?

Lale nasıl sulanmalı sorusu, son zamanlarda en fazla sorulan ve cevabı merak edilen konulardan biridir. Lale, haftada 2 kere üst kısımdan sulanmalıdır. Yazın sulamak tekniği, haftaya 2 güne böler ve pazartesi ve Perşembe günlerini tercih etmek mantıklı olacaktır. Sulama sürecinde, kabın ölçeği her zaman aynı olmalıdır. Eğer, fazla sulama yaptıysak, sulama yapılan günün sabahında saksıda kalan su dökülmelidir. Böylelikle toprakta oluşma ihtimali olan kötü koku ve haşerelerin oluşmasına engel olur.

Sulamada temel kural, bitkinin toprağını kontrol etmektir. Bitkinin toprağı kuru ise, sulama işlemi yapılmalıdır. Eğer bitkinin toprağı kurumadıysa beklemek gerekiyor.

Lale Nerede Yetişir?

Lale’nin nerede yetiştiği de çok fazla merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Lale, kapı ağzı ve pencere gibi açılma riski olan, rüzgar alan yerlerden uzak tutulması gerekir. Rüzgar çiçeği sallar ve bu da toprağın köküne hava akımı girmesine neden oldu. Bu da çiçeğin ömrünü azaltır, çiçeklerin solmasına ve sararmasına yol açar. Lale bitkisi, oldukça nazik olduğu için siz de ona yaklaşırken aynı hassasiyete olmanız gerekiyor.

Bunada Göz At  Nilüfer nasıl yetiştirilir? bakımı nasıl yapılır?

Lale, budama yapılmayan bir çiçektir. Bunun nedeni ise soğanlı bir bitki olmasıdır. Solan çiçekler, bitkiye zarar vermeyecek şekilde temizlenmelidir.

Lale’nin toprak değişimini sıcak havaların başlangıç ayı olan Nisan’da yapılmalıdır. Toprak değişimi esnasında, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksının bir numara büyüğüne dikmelisiniz.

Lale’ye ne zarar verir?

  • Aşırı derecede sulanması, laleye en fazla zarar verecek şeylerin başında geliyor.
  • Bitkinin saksı delikleri açık olmalıdır. Bu bitkiye zarar verir. Suların bir şekilde o deliklerden çıkması gerekiyor
  • Hastalanmış bitkilere yakın olması laleye zarar verir.
  • Toprağın kalitesiz olması, vitaminsiz olması laleye zarar veri.
  • Mantar ve haşereler, bitkiye zarar verir.

Lale Nasıl Çoğaltılır?

Soğanlı bir bitki olan lale ilk bahar aylarında açar ve yazın çok sıcaklara kadar durur, sonrasında tekrar solar. Soldukları zaman soğanlarını alıp folyo ile sarmanız gerekiyor. Sonrasında ilk bahar başlangıcında tekrar toprağa dikebilirsiniz. Lale yetişmesi oldukça kolay bir çiçektir. Bu nedenle dışarıda para verip almanıza gerek yoktur.

Lale nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır sorusunu sizler için bu şekilde yanıtlayabiliriz. Lale, özellikle ülkemizde en fazla tercih edilen çiçeklerden biridir. Türk kültürü ile özdeşlemiş olduğunu ifade edebiliriz. Lale hakkında filmler, kitaplar ve diziler bulunmaktır. Bu da beraberinde insanların laleye karşı olan ilgisinin artmasına neden oluyor. Sitemiz üzerinden diğer bitkiler hakkında da fikir sahibi olabileceğiniz birçok yazı okumanız mümkündür.


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL