Medine Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Medine Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Hurma ağacı yapısı gereği sıcak bir iklim ağacıdır. Bu sebeple ağaç yetiştiricilerinin merak ettiği konu olan Medine Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilebilir konusu oluyor. Bu konu hakkında bazı bilgiler paylaşacağız. Hurma ağacı çekirdeğinden fidan oluşturarak üretilebilir. Bu da hurma çekirdekleri ile mümkündür. Ilık bir su içerisinde 2 gün kadar bekletilen çekirdekler çimlenme için uygun kıvama gelmesi adınadır. Çimlenme için uygun olan çekirdekler 10 – 15 cm derine dibi delinmiş bir kap ile birlikte ekilir. Düzenli sulama ile sıcak karışımında gelişim gösterir ve büyür. Sıcak iklim bitkisi olan hurma ağacı tropikal iklim ya da çöl iklimlerinde yetiştirilmektedir. Görüntüsü tıpkı bir palmiye görüntüsüne benzemektedir. Yetiştirilebilmesinde en büyük etken su ve güneştir. Su ve güneş etkeni tam olarak sağlandığında meyve açısından tam verimlilik görülmektedir. Eğer bu şartlar sağlanamazsa meyve verme ihtimali düşer. Bu sebepten direk olarak güneş görebileceği ve sulaması düzeli yapılabilecek şartlarda verimliliği artmaktadır.

10 metre ve üzeri uzayabilmekte olan Medine Hurma Ağacının yetiştirilmesi biraz detay gerektiren bir işlemden geçmektedir. Gövdesi pürüz barındırmayan bir yapıya sahiptir ve bununla birlikte özenli bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu ağaç kendi arasında cinsiyet olarak ayrıma uğrar beş tane dişi hurma ağacı ortasında bir tane erkek ağaç olmalıdır. Büyük ve görkemli oluşu ihtişamlı bir ağaç görseli yaşatmaktadır. Ayrıca meyve konusunda da eşsiz bir lezzet sunmaktadır.

Medine Hurma Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Medine Hurma Ağacının Özellikleri Nelerdir? en belirgin özelliklerinden birisi palmiye ağacına benzemesidir. Pürüzsüz bir gövde yapısı ile büyümektedir. Güneş ve suyu çok sever. Kökleri kazık şeklinde etrafı saç gibi yoğun bir kök yapısına sahiptir. İyi bir bakım ve sulama ile maksimum 25 metreye kadar uzadığı görülmüş bir ağaç türüdür. Düzenli bir ağaç tipi olduğundan silindir muntazam bir görüntüsü vardır. İnsan ile özdeşleştirilebilir bir ömür çizelgesi vardır. Maksimum 70 – 80 sene yaşamaktadır.

Bunada Göz At  Madagaskar (Ejderha) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Çekirdek ile üretimi yapılabilen bir ağaçtır ancak gövdesinde yavru filizler çıkartmaktadır. Bu filizler ile üretimi daha basit bir hal alır. Yetişkin bir hurma ağacının meyve vermesi için döllenmesi gerekir. Döllenme aşaması insan yardımı ile yapılmaktadır. Eğer hurma ağacı döllenme aşamasında döllenme yapılmaz ise bir daha meyve vermez. Döllenme sonrası meyve vermeye başladığından itibaren yetişkin bir ağaç 40 kilo ile 100 kilo arasında meyve vermektedir.

Medine Hurma Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Medine hurma ağacının toprak seçmediği fakat sıcak ve suyu çok sevdiği bilinmektedir. Durum böyle olduğundan bakım ve yetiştirilme evresinde dikkat edilmesi gereken bir takım önemli etkenler bulunmaktadır. Bu ihtişam sahibi yüce ağacın beklentileri ve sevdiği durumlar oluşturuldukça uzun bir süre yaşar. Medine Hurma Ağacının Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Tohum ile yetiştirileceği durumlarda tohumları 2 gün boyunca ılık su içerisinde bekletmek gereklidir.
  • Su da bekletilmiş tohumlar toprağa dikilirken bir kap içerisinde 15 cm derinliğe gelecek şekilde dikilmelidir.
  • Su ve güneşi çok seven bir yapısı olsa da ilk gelişim evresinde ne bol su verilmeli nede direk güneş ışığına maruz kalmalıdır.
  • Tohumlama yöntemi kullanılmaz ise gövdesinde büyüttüğü yavru filizler ile üretimi sağlanabilir. Çok daha hızlı gelişim gösterir fakat hassas bir işlemdir.
  • Yavru filizlerin alınması insan hayatında sezaryen gibi bir hassasiyet gerektirmektedir.
  • Alınan yavru filizler ağacın yakınlarında bir alana dikilmeli ve gerekli özenli bakımı yapılmalıdır.
  • Hurma ağaçları dölleme yoluyla meyve vermektedir. Bu nedenle döllenme zamanı mutlaka döllemesi yapılmalıdır.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL