Misvak ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Misvak ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Tropikal bir ağaç olan misvak ağacı nasıl yetiştirilir? Misvak ağacı, güzel görünümünden ötürü süs bitkisi olarak da kullanılır. Ağacın bilinen bir diğer adı da diş macunu ağacıdır. Ayrıca bilim dünyasında Salvadora persica ağacı olarak da bilinir.

Misvak biraz aromatik, keskin, tatlı ve hoş bir tada sahiptir. Bu meyveler çiğ olarak tüketilebilir veya kuş üzümü gibi kurutulabilir. Güçlü aromalı, sulu, pembe ila mor meyveler yaklaşık 10 mm genişliğindedir ve tek bir tohum içerir. Tohumdan elde edilen bir yağ, çikolata yapımında tereyağı yerine kullanılabilir. Misvak ağacı nasıl yetiştirilir konusu günümüzde hala kesin bir yönteme sahip değildir. Şu an için geniş alanlarda üretimi yapılmakta veya yapılmaya çalışmakta. Şu an için botanik uzmanları, deneme yanılma yöntemiyle çeşitli çimlendirme yöntemleri denemekte.

Misvak ağacı nasıl yetiştirilir?  Tuzluluk (0-500 mM NaCl), sıcaklık (10/20, 15/25, 20/30 ve 25/35 ° C) ve fotoperiyodların (12 saat fotoperyot ve 24 saat karanlık) tohum çimlenmesi üzerindeki etkileri incelendi. Tohumlar, fiziksel uyku halini gidermek için çimlenmeden önce kazılmalı. ohumlar, yüksek (25/35 ° C) sıcaklık rejimlerine kıyasla düşük (10/20, 15/25 ° C) ila orta (20/30 ° C) sıcaklıklarda daha iyi çimlenmektedir. 12 saatlik fotoperiyoddaki tohumlar, tam karanlıkta çimlenenlerden daha yüksek çimlenme yüzdelerine sahiptir.

Misvak Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Misvak ağacının özellikleri nelerdir? Bu ağaç hakkında şaşırtıcı pek çok bilgi bulunmaktadır. Kuraklığa olan dayanıklılığından ötürü bir çöl bitkisi denilebilir. Ayrıca tıbbi ve temizlik açısından mucizevi bileşenler içerir. İşte Misvak ağacının özellikleri:

Misvak ağacı yaprak dökmeyen, çalı şeklinde olan ve yoğun yapraklı dayanıklı bir ağaçtır. Misvak ağaçları 6-7 metre kadar büyüyebilir. Küçük çana benzeyen çiçeklere ve aromatik meyvelere sahip bir bitkidir. Genellikle doğadan hasat edilen ve yerel halk için yiyecek, ilaç ve çeşitli mallar sağlayan çok kullanışlı, çok amaçlı bir ağaçtır. Ağaç son zamanlarda Afrika’da diş macunu endüstrisi için üretilmekte.

Bunada Göz At  Ardiç ağacı nasıl yetiştirilir? nasıl bakımı yapılır ?

Misvak ağaçlarının büyümesi, diğer ağaçlara oranla çok yavaştır ve 6 metreye kadar büyüyebilir. Bitkinin reçineleri ve mikro liflerinden bir sakız üretilir. Bitki dahili olarak soğuk algınlığı, cilt şikayetleri, idrar problemleri, sifiliz, bağırsak parazitleri, kabızlık, dalak büyümesi, iştahsızlık, adet problemleri, romatizma ve artrit tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda yerel halk tarafından zehirli hayvan ısırıklarının tedavisi için de kullanılır. Misvak ağacının yaprakları büzücü, uyarıcı, idrar söktürücü, balgam söktürücü ve temizleyici bir bitkidir. Ayrıca apse ve iltihaplarda yapraklı tampon yapılarak tedavi amacıyla kullanılabilir. Antiseptik yaprakları aynı zamanda parazitleri engellemek için de kullanılır. Ağaç, diğer mahsullere barınak sağlamak için rüzgâr siperi olarak dikilir. Ayrıca kumul ıslahı için ekilir ve tuzlu toprakların geri kazanılması için faydalıdır.

Saçaklı kökler ve küçük dallar, Afrika’da geleneksel diş fırçası olarak ve başka yerlerde Müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağacı diş fırçası olarak ilk kullanan kişinin Hz. Muhammed olduğunu düşünülmektedir. Deniz kıyısı boyunca yüksek tuzlu iç kesimlerde tuzlu olmayan topraklarda iyi yetişir. Kıyı bölgelerinde gelgit ve gelgit üstü bölgelerde yetişir. Yüksek sıcaklığa, düşük neme ve ayrıca yüksek yağışlara tolerans gösterebilir. 900 m yüksekliğe kadar hem ovada hem de tepelerde büyürken bulunmuştur. -3 ila + 48 ° C aralığında sıcaklığı tolere edebilir; ortalama yıllık yağış miktarı 180-1000 mm, aşırı kuraklık ve susuzluğa karşı dayanıklıdır.

Tohumlar% 30-40 oranında yeşilimsi sarı, yenmeyen bir yağ içerir. ‘Hakan yağı’ olarak bilinen, %50’nin üzerinde lorik ve miristik asitler içerir. Yüksek bir erime noktasına ve saflaştırıldığında kaybolan hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Yağın en önemli yönü, büyük ekonomik öneme sahip düşük C8 ve C10 yağ asitlerinin varlığıdır. Sabun ve deterjan yapımında kullanılır ve kozmetik ve farmasötik kullanımlar için potansiyel ilgi konusudur. Geleneksel olarak mum yapmak için kullanılır

Bunada Göz At  Gülibrişim (ipek) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Püf Noktaları

Mahsullerin genetik iyileştirilmesindeki biyoteknolojik uygulamalar, maliyet ve çevre güvenliği alanında karşılaştırmalı bir avantaja sahiptir. Kurak ve yarı kurak bölgelerin önemli ve yaygın bitki türleri Salvadora, Zizyphus, Balanites, Calligonum, Acacia, Azadirachta, Prosopis, Euphorbia, Eucalyptus ve Aegle’ye aittir. Bu bitkiler yüksek sıcaklıkta, hafif donlarda ve düşük yağışlarda hayatta kalabilir. Kökleri yer altı suyu seviyesine kadar derinden nüfuz eder ve bu nedenle mahsul bitkileriyle su için rekabet etmezler. Misvak ağacı bakımının/yetiştirmenin püf noktaları şunlardır:

  • 800 metreye kadar yüksekliklerde bulunduğu tropik ve subtropik bölgelerdeki kurak bölgelere daha kuru bir bitkidir. En iyi, yıllık gündüz sıcaklıklarının 15- 30 ° C aralığında olduğu yerlerde büyür, ancak 12- 42 ° C’yi tolere edebilir. Çok fazla sulanması gerekmez ancak ilk zamanlarda özen gerektirir. 300- 700 mm aralığında ortalama yıllık yağış tercih etse de 200- 1.500 mm’yi tolere edebilir.
    İyi drene edilmiş, mevsimsel olarak nemli veya güneşli bir konumda ıslak toprağı tercih eder
  • Killi toprakları tercih eder ancak aynı zamanda tınlılarda, siyah topraklarda ve kumda da bulunur.
  • Tuza son derece dayanıklıdır, kıyı bölgelerinde ve iç çorak topraklarda yetişebilir fakat daha hızlı büyüyebilmesi için bu tip sulardan uzak tutun.
  • Alkali veya çok tuzlu topraklara, genellikle kil bakımından zengin ve tuzsuz topraklara uyarlanmıştır. Yerleşik bitkiler kuraklığa çok dayanıklıdır.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL