Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Renkleriyle herkesi büyüleyen bu güzel ağaç görenleri kendine hayran bırakıyor. Peki adını açtığı mor çiçeklerden alan mor salkım ağacı Türkiye’de yetişir mi?

Uzun ömürlü bir sarmaşık ağacı olan mor saldım ağacı Türkiye’de yetiştirilebilir. 60 yıl önce ülkemize getirilen fidan ve tohumlar başarılı bir şekilde iklimimize adapte olmuş durumda. Morsalkım ekmenin en iyi zamanı ilkbahar veya sonbahardır. Dikimden önce, bahçe kompostu veya iyi çürümüş gübre gibi iyi çürümüş organik maddeleri kazıp toprağı iyileştirin. İdeal olarak güneye veya batıya bakan bir yönde, nemli ancak iyi drene edilmiş toprakta yetiştirilmeli. Bu bitki, tohumlu ve fidanlı şekilde yetiştirilebilir. Çelik ile yetiştiricilik yapmak için kullanılan yönteme, çoğaltma da denir. Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Eğer mor salkım çoğaltma yöntemi ile yetiştiricilik yapmak istiyorsanız, bahar döneminde sağlıklı bir ağaç bulmanız gerekir. Fidanları gevşek toprağa dikmeniz ve filizlenene kadar nemli tutmanız gerekir.

Tohum ekimi için sonbahar ayları veya son don tercih edilmeli. Ağacın mor salkımlarından dökülen tohumları çimlendirmeden önce, dış tabakasını tohuma zarar vermeden kazımanız gerekir. Bu sayede iç kısmına daha çok su gelir ve daha hızlı çimlenir. İlk olarak tohumları yaklaşık 10 saat temiz su içinde bekletin ve daha sonra şişen bu tohumları torflu veya nemli yosunlu saksıların içine ekin. Tohumu 1-2 cm kadar altta tutun ve çok derine sokmayın. Bekleme süresi boyunca tohum aydınlık bir yerde kalmalı ancak doğrudan güneş ışığı almamalı. Kök veren saksıları nihai yere almadan önceki son yerleri olan saksılara nazikçe alın ve toprağını nemli tutun.

Mor Salkım Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Baklagiller sınıfının bir üyesi olan mor salkım ağacının özellikleri nelerdir? Ağacın botanik dilindeki adı Wisteria Sinensisdir. Anavatanı Çin olan bu ağacın bir sarmaşık ağacına göre ilginç nitelikleri var. İşte mor salkım ağacının özellikleri:

Bunada Göz At  Ak Söğüt Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Son 60 yıldır ülkemizde yetiştirilen bu ağaç, genelde özel ve belediye parklarında bulunur. Baklagiller sınıfında yer alan bu sarmaşık ağacı, klasik sarmaşıklara göre daha farklı bir formda büyür ve yukarıdan aşağı doğru salınım yapar. Ağacın dalları tellere veya duvarlara yapışmaz ancak elle sarabilirsiniz. Çiçekleri salkımlar halinde kümeli ve mor şekilde olur.

Bu ağaçların ömürleri yaklaşık 100 yıldır ve düzenli bir şekilde budaması yapıldığı taktirde 11-12 metreye kadar uzayabilir. Ağacın çiçek açtığı zamanlar, çoğu açla aynı zamanda, havaların ısınmaya başladığı dönemde yani ilkbahar mevsiminde gerçekleşir. Yazın geç geldiği dönemlerde bu çiçeklenmeler yaz ortasında devam edebilir. Yazın bitimine doğru çiçekler tamamen dökülür ve sonbahar mevsiminin sonlarında çiçekleri de dökülür. Ağacın bakımı kolay olmakla birlikte çok hızlı bir şekilde boy atabilir. Tam güneş alan alanları çok sevseler de daha az güneş alan bölgeleri de tolere edebilirler. Fakat günde en az 6 saat güneş ışığı almaları gerekir. Farklı rakımlarda yetişebilir. Çiçeklerin kokuları çok güzeldir ve etrafında bir duyu şöleni sunar.

Mor salkım ağacı hastalıkları ve zararları:

  • Toksin
  • Taç safrası
  • Yaprak lekeleri
  • Viral hastalıklar
  • Japon böcekleri
  • Yaprak bitleri
  • Yaprak kurtları
  • Böcekler
  • Mealybugs

Not: Morsalkımlara dikkatli ekin! Wisteria bitkisi, evcil hayvanlar, çiftlik hayvanlar ve insanlar için toksik olan lektin ve wisterin adı verilen maddeler içerir. Bu toksinler, çok miktarda tüketilirse mide bulantısı ve ishalden ölüme kadar her şeye neden olabilir.

Mor Salkım Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Mor salkım ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları şunlardır:

  • Bu bitkiler yabani otlara karşı çok savunmasız ve gövdeleri yetişene korunmaya ihtiyaç duyarlar. Bahar aylarında bitkini nemi koruyabilmesi ve bu otların kontrol altına alınabilmesi için 7-8 cm kadar kompost ve malç ekleyin.
  • Çiçeklenmesine yardımcı olmak için fosforlu gübre eklemesi yapabilirsiniz. İlkbahar mevsiminde toprağa birkaç bardak fosfat eklemeniz işe yarayacaktır.
  • Her hafta birkaç cm’den daha az yağmur suyu alıyorsa bitkinizi sulamayı ihmal etmeyin.
  • Budama, iyi bir çiçeklenme için şarttır. Bitkinin daha küçük, cılız, hastalıklı veya en alt kısmında yer alan dallarını düzenli olarak budayın. Kışın bitki uykuda olacağından bu işlemi kışın da yapabilirsiniz.
  • Bitki kısmı güneş alarak büyüme kat edebilir ancak gövdesi yeterince kalın olmayabilir ve çiçek açmayabilir. Ağacın günde en az 6 saat güneş alacağı bir yere dikilmesi gerekir.
Bunada Göz At  Gülibrişim (ipek) Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Ekim yaptığınız toprak iyi drene edilmiş ve nemli olması gerekir. Toprak değişiminde bitki adaptasyon sorunu yaşar ve büy


Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL