Petunya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Petunya çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Petunya, çiçeklerle bezeli bir bahçe hayal ettiğinizde aklınıza gelen o basit, narin görünümlü ve çok yapraklı çiçeklerdendir. İşte bu denli güzel bir bitki olan petunya çiçeği nasıl yetiştirilir, bakımı nasıl yapılır ve bitkinin özellikleri hakkında pek çok şey öğrenerek siz de kendi çiçeğinizi yetiştirebilirsiniz.

Petunya çiçeği nasıl yetiştirilir? Petunya çiçekleri ciddi donmalara kadar güzelliğini korur ve bahçenizin en güzel çiçekleri olma özelliğini korur. Kumlu ve tınlı toprakları sever ve uzun süre ıslak kalma durumunda hemen çürürler. Bu yüzden 2 haftada bir sulanması yeterli olacaktır. Erken dikim için şubat ayı ortasında çimlendirme yapılmalı. Topladığınız tohumların çiçekleri ne kadar büyük olursa, tohumun çimlenme olasılığı da o kadar ihtimalli olacaktır. Bitkinin tohumları çok küçüktür ve bu yüzden kumlu karışıma ekilebilir. 24 derece sıcaklıkta bir hafta on gün içerisinde filizlenebilir. Tohumlar ekilmeden önce ılık suda bir gün bekletilerek şişirilebilir ve daha kolay filizlendirilebilir.

İlk aşamada, petunya çok yavaş gelişir. Başlangıçta, bitkilerin kök sistemi güçlendirilir ve ancak o zaman kökler ve yapraklar daha da güçlenir. Bu aşama yaklaşık 4-5 hafta sürer. Toprağın nem oranı. Kuru veya sulu olmamalıdır. Petunya kompleksi için gübre veya preparatlar ile yükseltilmiş potasyum bakımı yaklaşacaktır. Fideleri üç veya daha fazla sayıda veya boşluğun dar olduğu yerlerde sıralar halinde 20 ila 25 cm aralıklarla yan yana gruplayın. Nakiller 15 cm uzunluğa kadar büyüdükten sonra, yan gövdeleri geliştirmeye ve gürleşmeye zorlamak için orta gövdelerini sıkıştırın. Petunyalar, ilkbaharın sonlarından sonbaharın ortalarına kadar böylesine bol çiçek açan bitkiler oldukları için, seyreltilmiş sıvı gübreleri çok severler.

Petunya Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Tropikal çiçeklere benzeler de daha dayanıklı bir çiçektir ancak bazı durumları tolere edemezler. Petunya çiçeklerinin özellikleri nelerdir daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin:

Bunada Göz At  Buz çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Petunyalar dolaylı ışıkta çiçek açarlar ancak tam güneş alan bölgelerde tam performans gösterirler. İyi drene edilmiş, nötr ve hafif asitli toprakları severler. En uygun toprak 6 ila 7 pH arasındadır. Uzunlukları 15 ila 60 cm arasında değişir. Renkleri sarı, mor, pembe ve diğer renklerde olabilir ve ilkbahar aylarında açarlar. Anavatanı Arjantin olan bu çiçeklerin çiçeklenme dönemi çoğu çiçeğe göre çok daha uzundur.  Çoğu yıllıkta olduğu gibi, yaz ortasına kadar uzun bacaklı olurlar, bu yüzden sürgünleri uzunluklarının yaklaşık yarısına kadar budanabilir.

Petunyalar, esas olarak çiçek boyutuna göre farklı gruplara ayrılır:

  1. Multiflora: Petunyaları en dayanıklı ve üretkenidir. Daha küçük, ancak daha bol çiçekleri vardır ve yazlık yataklar veya karışık bordürler için ideallerdir ve yağışlı havaya daha toleranslılardır.
  2. Grandiflora: Petunyaları çok büyük çiçeklere sahiptir ve asılı saksılarda ve sepetlerde yetiştirilirler. Bu büyük petunyalar, nemli ve sıcak yaz aylarında çürümeye yatkın olduklarından sıcak iklimlerde çok iyi sonuç vermezler.
  3. Floribundas: Floribundas, grandiflora ve multiflora grupları arasında orta düzeydedir. Multiflora çeşitleri gibi serbest çiçeklenirler ve orta büyüklükte çiçekler üretirler.
  4. Millifloras: Milliflora petunyaları, piyasadaki diğer petunyalardan çok daha küçüktür. Çiçekler sadece 2 ila 1 cm genişliğindedir, ancak üretkendirler ve her mevsim şartına uyum sağlayabilirler.

Petunya Çiçeği Bakımının/Yetiştirmenin Püf Noktaları

Petunya çiçeği görsel olarak bahçenizde görmek isteyeceğiniz güzel bir çiçektir ancak karakteristik bazı özellikleri vardır. Yanlış yetiştirilmeye bağlı olarak ölmeleri veya kurumaları sıklıkla rastlanabilir. Petunya çiçeği bakımı, orta seviyeli bir bahçecilik bilgisi gerektirebilir. Petunya çiçeği bakımının/yetiştirmenin püf noktaları şu şekildedir:

  • Petunya bitkilerinin etrafını malçlamak ve 5-6 cm kadar organik bir tabaka yaratmak hızlı büyümelerine ve çok çiçek açmalarına yardımcı olur. Bu malç için yaprak, çim, talaş ve kıyılmış ağaç kabuğu kullanabilirsiniz. Bunlar, bitkinin hassas olduğu yabani otların oluşmasını ve aynı zamanda köklerinde toprağın kurumasını engelleyecektir.
  • Çoğu petunya çeşidi tam güneşi tercih eder, ancak yazın sıcağında kısmi gölge onları tazelenmesini ve daha iyi çiçek açmasını sağlar.
  • Petunyaların iyi drenaj sağlayan hafif, verimli bir toprağa ihtiyacı vardır. Hafif asidik toprak pH’ını İdeal pH seviyesi 6 ila 7 arasıdır.
  • Birçok çiçekli yıllık gibi, petunyalar da uzun süre susuz kalmayı sevmezler ancak köklerinin ıslak olmasından da nefret ederler. Sulamaları haftalık yapın ve köklerinde su birikmesine izin vermeyin.
  • Petunyalar ayrıca çimlenme için daha yüksek sıcaklıkları tercih eder. Tohumları çimlendirmek için bir kalorifer veya sıcak su kullanabilirsiniz.
  • 8-8-8, 10-10-10 veya 12-12-12 gibi dengeli bir gübreler petunyalar için idealdir. Temmuz başından ortasına kadar, her iki ila üç haftada bir sıvı gübre kullanın.
  • Dikim sırasında, daha fazla dallanmayı ve gövdesini kalınlaştırmak için tıknaz, güçsüz ve hasta dalları budayın.
Bunada Göz At  Aslanağzı çiçeği nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL