Pikan Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Pikan Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Pikan ceviz ağacının nasıl yetiştirildiğine göz atmadan önce pikan cevizinin ne olduğunu inceleyelim. Pikan cevizi bir çok isimle karşımıza çıkabilir. Bunlardan bazıları; Kıbrıs cevizi, pikan cevizi, sahil cevizi, Amerikan cevizi, pecan cevizidir. Pikan cevizini diğer cevizlerden ayıran en önemli özellikler iç randımanının yüksekliği, daha az masrafla yetiştirilebilmesi, zengin besin değerinin olması, daha uzun süre saklanabilmesi ve kabuğunun kolayca el ile kırılabilmesidir. Pikan cevizi aynı zamanda lezzeti ve içerik açısından zengin olması ile bilinen bir cevizdir. Ayrıca pikan cevizi ülkemizde de üretilmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege illerimizde sahil kısımlarında çok sayıda üretilmektedir ve oldukça yüksek verim alınabilmektedir.

Peki pikan cevizi nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Pikan cevizi yetiştirilme yönünden diğer ceviz türlerinden pek de farklı değildir. Eğer daha önce ceviz yetiştiriciliği yaptıysanız bu ceviz türünde çok zorluk çekmeniz pek olası değildir. Pikan ceviz ağaçları uzun vadede fayda sağlamaktadır. Pikan Ceviz ağacında iki farklı çiçek vardır. Bunlar dişi ve erkek çiçeklerdir. Bu çiçeklerin olgunlaşma süreleri birbirinden farklılık gösterir. Bu sebeple dikkat edilmesi gereken bir diğer husus bu iki çiçeğin cinsiyet fark etmeksizin aynı dönemde olgunlaşan cinslerini satın almak sizin için hasat zamanı büyük kolaylık olacaktır. Erkek ve dişi çiçeklerin eşit dönemde olgunlaştığı türleri seçmeniz daha mantıklı olacaktır. Çünkü hasat yaparken toplu bir biçimde hasar yapmak sizin için daha kolay olacaktır. Güzel, uygun şartlarda bir bahçe seçtikten sonra dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise alacağınız fidanların sertifikalı olup olmadığıdır.

Eğer toplu ekim yapmayı düşünüyorsanız, Pikan cevizi bakımından önce fidanların toprakta kök salabilmesini araştırmalısınız. Bunun için öncesinde toprağınızın pH değeri üzerinde bir analiz yaptırmakta fayda var. Aksi takdirde bu alandaki ticari atılımınız başlamadan bir hüsranla sonuçlanabilir.  Günümüzde pikan fidanlarının ekonomik değeri 30-35 TL arasında seyretmektedir. Ekimi yapılan fidanlar hemen hasat edilemediği için, en az 8-16 yıl arası beklenmesi gerektiği için yatırım amaçlı yetiştirilmektedir.

Bunada Göz At  Hayıt ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Pikan cevizinin bakımı, normal ceviz ağacına benzer şekildedir. Özellikle sulama mevsiminde torağının nemli kalması, çapalanması ve yabancı otlardan ayıklanması önemlieid.r Pikan ceviz ağacının gövdesi gevrek bir yapıya sahip olduğu için sert ve keskin rüzgarlara karşı koruma yapılabilecek şekilde yetiştirilmesi şarttır. Ayrıca gündüz ve gece farkı arasında çok uçurum olmamalıdır ki gelişimi düzgün devam edebilsin. Uygun ortam sıcaklığı gündüz için +31 C, gece için ise +21 C olmalıdır.

Peki pikan fidanının sulama işlemi nasıl yapılmalıdır?

Pikan fidanına düzenli olarak sulama yapılmalıdır ve gelişimi için ilk 2 yıl çok önemlidir. Ayrıca sağlıklı topraklarda yetiştirilen pikan fidanları, ilaç masrafı gibi ek giderler konusunda da yetiştiriciye büyük avantaj sağlayarak ekonomik yönden de cebininiz dostu olarak atfedilebilir.

Pikan Cevizinin Faydaları

  • İçerisinde A,C ve E vitaminlerini, Kalsiyum, Folik Asit, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineralleri de barındırır.
  • B vitaminlerinden B1,B2,B3,B5 ve B6 yönünden de çok zengin bir besindir.
  • Ayrıca pikan cevizinin beyin gelişiminde de oldukça etkili olduğu yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
  • Bağışıklık sistemine olan etkisi tartışılmazdır.
  • Şeker hastalığı riskini minimum düzeye indirir.
  • Kanser ve enfeksiyon riskinin minimum seviyeye indirir.
  • Kolesterole neden olmaz. İçerisinde %73-75 doymamış yağ bulunur.%9-10 protein de içermektedir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL