Salep Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Salep Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Çiçek bakımı

Muhtemelen çok az kişi salep içeceğinin yabani bir orkide cinsi olan salep çiçeğinden yetiştiğini biliyordur. Ne yazık ki ülkemize has bu faydalı içeceğin ham maddesi olan salep çiçeğinin nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Doğal ortamlarda rastladığınız bu çiçekleri toplayamaz ve onlara zarar veremezsiniz. Neyse ki salep çiçeği nasıl yetiştirilir sorusuna yanıt arayanlar için birkaç etkili ipucumuz olacak.

Salep özellikle kış aylarında ülkemizin dört bir köşesinde tüketilen lezzetli bir içecek. Anadolu topraklarında yetişen salep çiçeğini belki birçok defa görmüşsünüzdür ancak salep çiçeği olduğundan bir haber olabilirsiniz. Özellikle şehirden uzak kırsal alanlarda dikkatli baktığınızda bu çiçeği görebilirsiniz. Salep çiçeği kireçli topraklarda ağırlıklı olmak üzere pek çok bölge de yetişir. Evinde salep çiçeği yetiştirmek isteyenler için doğru dikim ayı sonbahardır.

Salep yetiştirmek için bir bahçe sahibi olmanıza gerek yok. Balkonunuzda da gayet bu bitkiyi yetiştirebilirsiniz. Dikim yapmadan önce salep çiçeklerinden elde ettiğiniz tohumların çimlenmesi için 3-4 saat kadar suda bekletin ve daha sonra birkaç cm derinlikte biraz kum ve gübre ile karıştırdığınız toprağa gömün. Filizlenmesini beklediğiniz saksıları aydınlık alanlara bırakın. Toprağını çok fazla sulamayın. Biraz nemli olsa yeterli olacaktır. Dikimden sonra kışı atlatan bitki, ilkbahar ve yaz aylarında yumru verecektir.

Salep Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Salep üreticiliği yapmak isteyenler kârlı bir kazanç elde edebilir. Bunun sebebi ise, 1977 yılından beri salep ihracatının yasak olması. Ne yazık ki doğada tek yumrulu salep bitkileri, kaçak toplayıcılar tarafından alınmakta ve bitkinin ölmesi, yeni üremelerin önünü kesmekte. Bu şekilde yapılan bilinçsiz toplayıcılık ve bitki kaçakçılığı gibi bazı sebeplerden ötürü, Anadolu’ya has bu bitki koruma altına alınmıştır. Peki salep çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Bunada Göz At  Starliçe (Cam Güzeli) Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Salep çiçeği bir orkidedir. Bitkinin bilimsel adı orchisdir. Yaprakları mor ve ufak tomurcuklar şeklinde, boyları 10-15 cm uzunluklarındadır. Salep yapılmak için bu bitkinin yumrusu kullanılır. Yabani salep bitkilerinin bir, evde yetiştirilen saleplerin iki yumrusu bulunur. Evde yetiştirdiğimiz bitkilerin ilk yumrusunu ekildiği ilk yıl, ikinci yumrusunu gelecek sene olarak kullanabilirsiniz. Ancak yabani salep çiçeğinin yumrusu alındığında bitki ne yazık ki ölür. Bitkinin ömrü ne kadar kısa olursa, tozlanması ve üremesi de o kadar imkânsız olacaktır. Bakanlık kararınca bu endemik bitkilerin toplanması veya zarar verilmesi yasaklanmıştır. Elde edilen bu yumrular toz haline getirildikten sonra salep içeceği, dondurma ve tatlı yapımında kullanılır. Salebin faydaları şunlardır:

  1. Cinsel gücü arttırır
  2. İshale iyi gelir
  3. Soğuk algınlığına iyi gelir
  4. Stresi azaltır
  5. Şişkinliği azaltır
  6. Bağışıklık sistemine iyi gelir

Salep Çiçeği Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Salep ağacı ülkemizin hemen her bölgesinde yetişir. Yetiştirilmesi zor olmasa da gerçekten dikkat edilmesi gereken bazı hususlar yok değil. Salep ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları şunlardır:

  • Salep çiçeği diğer çiçeklerin aksine ilkbahar değil, sonbahar aylarında dikilir.
  • Filizlenmeyi beklenen salep çiçeği tohumları güneş ışınları altında bekletilmeli.
  • Salep çiçekleri çok fazla su sevmez ancak özellikle filizlenene kadar toprağı hafif nemli tutulmalı.
  • Kış aylarında az ışık alan orkidelere evinizde ışık alan bölgelerde tutabilirsiniz.
  • Kışın çok fazla sulanmaktan hoşlanmazlar ancak nemli kalmaları gerekir. Bu yüzden saksılarına veya köklerine midye veya çakıl taşı koyarak nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yapraklarında çukurlaşma veya solma görüldüğünde bir hastalık belirtisidir. Bu durumda toprak değerlerini ters edebilir veya yabani otları temizleyebilirsiniz.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL