Trabzon Hurması Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Trabzon Hurması Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Trabzon hurması çok faydalı, antioksidan özelliklere sahip, vitamin bakımından zengin ve eşsiz bir meyvedir. Her ne kadar ismi hurma olsa da çöl ikliminde yetişen hurma ile hiçbir alakası yoktur. Kabuğu timsah derisi gibi kalın, güçlü ve dayanıklı, içi ise sulu ve lezzetlidir. Bahçesinde bu güzel meyve ağacını görmek isteyenler için Trabzon hurması nasıl yetiştirilir her şey yazımızda…

Trabzon hurma ağacı hakkında en az bilinen şey, ağacın dayanıklılığıdır. Bu ağaç, golf sopası başlıkları, döşeme, kaplama ve bilardo sopası yapımlarında kullanılır. Olgunlaşan Trabzon hurmalarının tatları, sulu kayısı andırır. Hurma ağacı yetiştirmek eğlenceli ve kolaydır. Hurma ağacını tohumdan yetiştirmek basittir. Öncesinde tohumlar çimlendirilir ve uygun toprağa ekilerek filizlenmesi beklenir ancak kesin sonuç vermeyeceği gibi ağacın sağlıklı olup olmayacağı da bir risktir. Tohumlarını alacağınız hurma meyvesinin olgunlaşmış olduğuna dikkat edin. Yatay bir şekilde dikilen tohumları çimlenene kadar sulamayı ve toprağını nemli tutmayı ihmal etmeyin.  Çimlenme genellikle 60-90 günlük soğuk tabakalaşmadan sonra 2- 3 hafta sürer. Yani ekilen tohumların yeşillenene kadar soğuk bir depoda veya buzdolabında bekletilmesi gerekir. Hurma ağacı yetiştirmenin bir diğer şekli de çelikli olan yöntemdir. Çelikle hurma ağacı nasıl yetiştirilir?

Sağlıklı bir hurma ağacı seçin ve 1 cm çapında, 12 cm ortalama uzunluğa sahip odunsu bir dal bulun. Ağacın alt kısımlarındaki yaprakları soyun ve uç kısmındaki yaprakları bırakın ve daha sonra toprağa dikin ve kök salmasını bekleyin. Ancak bu şekilde yetiştirmek tohuma göre daha zor olabilir.

Trabzon Hurma Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Kışın yapraklarını döker ve dallarda sadece meyveler kalır. Diğer meyve ağaçlarının çoğunda göremeyeceğiniz bir görüntü olduğundan ilk kez bu ağacı görenler şaşırabilir veya hasta sanabilir. Ancak bu ağacın tipik bir özelliğidir. Ancak bundan çok daha fazlası var. İşte Trabzon hurma ağacının özellikleri:

Bunada Göz At  Hatmi Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Trabzon hurmasının botanik bilimindeki adı diaspyros virginianadır. Yaprak döken bir ağaç cinsidir ve boyları 5-6 metreden 10 metreye kadar uzayabilir. Tam güneş veya yarı güneşli ortamlarda büyüyebilirler. Tuz hariç hemen her toprak tipine karşı dayanaklıdır ancak tınlı topraklarda en iyi sonucu verir. ABD’nin doğu kıyılarında, Japonya’da, Çin’de, Kore’de ve Türkiye’de yetiştirilebilir. Ömürleri iyi bakıldığında yaklaşık 75 yıldır. Toplu yetiştiricilik için 7 metre aralıklarla dikilmesi tabsiye edilir. Bir kış bitkisi olan Trabzon hurmaları, sonbahar mevsiminde meyve verir.

Trabzon Hurma Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Trabzon hurma ağacı yetiştirmenin/bakımının püf noktaları nelerdir? Bu ağaç, orta zorlukta bir bitkidir. Sağlıklı bir hurma ağacına sahip olmak için bilmeniz gerekenler:

  • Trabzon hurma ağacı, tuzlu hariç hemen her toprakta yaşayabilir ancak en iyi sonucu tınlı topraklarda verirler. İdeal pH seviyesi 6.5 ve 7.5 arasındadır. Bahar aylarında çiçek açar ve çiçekler birbirine çok yakın olduğunda teklenebilir.
  • Hurma ağacını budamak zorunlu olmasa da sarkan uzuvları budamak gerekebilir. Orta düzeyde budama, ağacın yatma eğilimini veya iki yılda bir meyve verme eğilimini de azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Daha fazla meyve alabilmek için, iyi güneş alan bir yer seçin. Hurmaların çok derin kökleri olduğundan, derin bir çukur kazdığınızdan emin olun. Dikim deliğinin 20 cm gübre tınlı toprak karıştırıp, ardından deliği balçık ve doğal toprakla doldurun.
  • Çoğu meyve ağacında olduğu gibi, hurma yetiştirmek için tam güneş en iyisidir. Özellikle öğleden sonrası güneşi en etkili sonucu verir. Hurmaların sonbaharın sonlarında olgunlaştığını aklınızda bulundurarak, mevsim boyunca değişen güneş ışınlarının açısını hesap ederek dikim yapın.
  • Her meyve ağacında olduğu gibi, çürüme ve mantar sorunlarını önlemek için iyi drenajı olan bir yer seçin.
  • Kurulmuş bir hurma ağacı, istisnai derecede kurak bir mevsim dışında ekstra sulamaya ihtiyaç duymaz. Kuraklık sırasında haftada bir kez kökleri derinlere kadar sulayın. İlk dikimlerinde veya yerleri değiştirince bol sulanmaya ihtiyaç duyarlar.
  • Trabzon hurmaları hava sirkülasyonunu sever ancak kış rüzgarlarına karşı dayanıksızlardır. Çöl iklimlerinde çok fazla meyve vermezler ancak sıcaklara karşı direnebilirler. Aynı zamanda soğuk kış iklimine de dayanırlar.
Bunada Göz At  Mor salkım ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL