Vişne ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Vişne ağacı nasıl yetiştirilir? Bakımı nasıl yapılır?

Yazar: Emre Ağaç bakımı

Vişne ağacı yetiştirilmesi zorlu bir bakım gerektiren ağaç türüdür. Verimli bir vişne ağacına sahip olmak istiyorsanız. Bu yazı içerisinde bulunan bilgileri uygulamalısınız. Vişne Ağacı Nasıl Yetiştirilebilir sorusu vişne yetiştirmek isteyenler tarafından merak uyandıran bir konudur. Yazımız içerisinde detaylı bir şekilde bahsedeceğimiz yöntemler sayesinde sizlerde bir vişne ağacı yetiştirebileceksiniz. Eğer vişne ağacınızdan meyve açısından verim almak istiyorsanız öncelikli olarak bodur bir ağaç olmasını sağlamalı ve sulama olarak çok dikkat ederek özenle sulamalısınız. Ancak bu sayede verimli bir vişne ağacı sahibi olabilirsiniz.

Toprak bakımından seçim yapmayan Vişne ağacı yetiştirilmesi önemli bazı detaylara dikkat edildiğinde basit bir işleme dönüşür. Kireçli toprak ile bütünleşerek gelişmesi hızlandırılabilir. Verimliliği kireçli toprak ve düzenli sulama ile maksimum verimliliğe çıkartılabilir. Tüm bu bakım çalışmalarının yanı sıra budama da büyük önem taşımaktadır. Serin iklimlerde daha verimli bir büyüme sergilemekte olan bir ağaç türüdür. Böcek ve hastalıklara karşı önlem alınması gerekmektedir. Yapısal olarak güçlü bir ağaç olsa da hastalık ve böceklenmelere karşı çok dirençli değildir.

Vişne Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Kiraza benzeyen ama kiraz ile arasında tat farkı ile ayrılan meyveye sahip bir ağaçtır. Peki Vişne Ağacının Özellikleri Nelerdir? vişne ağacı 4 yaşının üzerine çıktığında meyve vermektedir. Verimli bir hasat geçirmek isteyen ağaç yetiştiricileri tarafından bodurlaştırılan bir ağaçtır. Fakat izin verildiği takdirde 10 metrelere kadar ulaşan bir boya sahiptir. Narin bir görüntüye sahip bu ağaç türünün geniş yaprakları vardır. Meyve dönemine girmeden önce çiçeklenir ve bu çiçekler beyaz renktedir. Çiçeklerini dökerek meyve verme haline bürünen bu bitkinin meyvesi ekşimsi bir tada sahip olduğundan pek meyve olarak tüketilmez. Temmuz ayının sonlarına doğru olgunlaşmaktadır. Ve ev bahçelerinde çok güzel bir görsel sunmaktadır.

Bunada Göz At  Jacaranda Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Narin görüntüsü ile bilinen güzel görünümlü bir ağaç sizlerde sahip olmak istemez misiniz? Hem güzel görselli bir ağaç hem de kahvaltıların vazgeçilmezi olan doğal yollardan reçel üretiminize olanak sağlar. Hem hasatta kolaylık sağlamakta olan bodur bırakma yöntemi aynı zamanda güzel bir görüntü kazanmasını da sağlamaktadır. Sıcak seven bir bitki olmaması sebebi ile ev bahçelerinde yetiştirilmesi olanaklıdır. Soğuk ya da don görmeden kışı çıkarabileceği yerlerdir. Tam randıman alınan bir fidan hasat döneminde 80 kilo kadar vişne verdiği gözlemlenmiştir.

Vişne Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları

Her bitki gibi vişne ağacının da bir takım bakım ve yetiştirilme yöntemleri bulunmaktadır. Zorlayıcı bir bakıma sahip değildir. Ancak dikkat gerektiren bir ağaç türüdür. Çok sıcak sevmez ve soğuğa aşırılaşmadıkça dayanıklıdır. Serin bölgelerde verim olarak daha fazla randıman alındığı görülmüştür. Bakım ve yetiştirilme yöntemlerini ele alacak olursak Vişne Ağacı Yetiştirmenin/Bakımının Püf Noktaları şunlardır;

  • Vişne ağacında en önemli çoğaltma yöntemi aşı yöntemidir.
  • Aşılama yönteminde en önemli aşı yöntemi ise durgun göz aşısıdır.
  • Vişne ağaçları kuru, geçirgen ve kireçli topraklarda daha verimli yetişmektedirler.
  • Vişne ağaçları döllenme ile meyve veren ağaçlardır. Döllenme için bahçede asla tek çeşit vişne bulunmamalıdır. Çok çeşitli vişne bahçesinde bulunan türlerin birbirlerini dölleyebildiğinden emin olunması gereklidir.
  • Vişne bahçelerinde dölleme aşamasını dölleme süreci içerisinde gerçekleştirebilecek arı kovanları bulundurulmalıdır.
  • Vişne bahçelerinde ağaçlar arasında maksimum 8 metre aralıklar olmalıdır. Ancak değişkenlik gösterebilen bu aralıkların minimumu 3 metreye kadar düşürülebilmektedir.
  • Sulama sistemine çok yatkın olmayan bir ağaç olduğundan yeteri kadar yağış alan bir bölgede sezonda 2 maksimum 3 kez sulanması gerekmektedir.

Yorum yaz

BEN KİMİM?
Emre Rothzerg

Ben Emre. Yıllardır bahçe bakımıyla uğraşıyorum hobi olarak. Bu blogu sizlerle tecrübelerimi paylaşmak için açtım.

TAKİP EDİN:
İLETİŞİM:
[email protected]
SORUNUZ MU VAR?
ŞİMDİ ABONE OL